S kan vinna val på pensionerna

Hårt arbete ska inte straffas med fattigdom

Kommunals Tobias Baudin uppmanar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi och partiernas pensionsgrupp att "göra om och göra rätt".
Det är kanske inte avsikten, med Baudin kan ha presenterat precis den politiska fråga Socialdemokraterna behöver.

Dagens pensionssystem håller helt enkelt inte vad det lovar. Det konstaterar Kommunal i rapporten "Pension för mödan - det ska löna sig att ha arbetat."
Många får klara sig på mindre än hälften av sin tidigare lön efter arbetslivet. Sverige har den högsta andelen fattiga pensionärer i Norden och fler än genomsnittet i EU. För många spelar det dessutom nästan ingen roll för pensionen att man arbetat ett helt liv.

Ett enda svar

Som om inte det vore nog, partiernas har i stort sett bara haft ett svar på utmaningarna för pensionssystemet. Jobba längre.

För alla som slitit ut sig på fysiskt ansträngande arbeten och som inte ens kan arbeta fram till dagens pensionsålder blir det som ett stort hån.

Kommunal föreslår flera förändringar. Vissa rör arbetslivet, som kravet på en bättre arbetsmiljö och att heltid till sist verkligen ska bli norm, också i yrken som domineras av kvinnor. Andra handlar om regelverk för att det ska bli möjligt att arbeta längre. Åldersgränserna i till exempel sjukförsäkringen och a-kassan måste till exempel justeras.

Dessutom behöver avgiften till pensionssystemet höjas.

Politisk dynamit

Men utöver det vill Tobias Baudin ha regler som gör att den som slitigt ut sig inte ska straffas med fattigdom under ålderdomen. Det kravet skulle kunna bli politisk dynamit, och det är exakt den fråga som vann valet åt de danska Socialdemokraterna förra året.

Riktigt bra politiska förslag löser vardagsproblem som människor känner igen. Men de pekar dessutom ut en samhällsförändring. Pensionsfrågan är just en sådan fråga.

När politiker som Fredrik Reinfeldt pratar om att höja pensionsåldern hur mycket som helst är han inte bara orealistisk. Han avslöjar dessutom sitt eget perspektiv och sina egna lojaliteter.

Kommunal har givit Ardalan Shekarabi och Stefan Löfven en chans att visa ett annat slags lojalitet, med vanliga arbetande människor.

Det skulle inte bara vara bra i sak. Det skulle också vara bra politik.


Chatta med Ingvar Persson om pensionerna och hur Sverige behandlar människor som slitigts ut av ett hårt arbetsliv. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    7 sept 2020

    Det är strax dags att stänga chatten. Stort tack till alla som skrivit och haft synpunkter. Engagemanget i frågor om pensionen är det inget fel på. Låt oss hoppas att den signalen har gått fram till de politiska partierna.

    Birgitta får sista ordet. En liten solskenshistoria mitt i allt.

    Än en gång. Tack.

  • 7 sept 2020

    Vår arbetsgivare placerade en del av vår lön i privata pensionsfonder och det visade sig vara ett lyckokast i dag 30 år senare då min pension är lika stor som när jag fick full lön 😃💰

    Birgitta
  • Ingvar Persson
    7 sept 2020

    Hej Johan.

    Tja, problemet är väl att snacket och flosklerna just nu handlar om höjd pensionsålder och hur friska vi alla är. Jag skulle faktiskt föredra en riktig utredning om hur den som inte orkar jobba fram till pensionsåldern ska få en anständig ersättning.

  • 7 sept 2020

    Det är bara floskler och valfjäsk. Det kommer inte komma några konkreta förslag för HUR det faktiskt ska gå till bara snack och fler utredningar!

    Johan
  • Ingvar Persson
    7 sept 2020

    Hej Britt.

    Det är ett av de problem som Kommunal pekar på i sin rapport. Och jag håller med dig. Äldre värderas alldeles för dåligt.