Mejla

Ingvar Persson

Magdalena Andersson håller sitt största löfte

Vården kommer att behöva många miljarder

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nästa veckas budget kommer att innehålla sju nya miljarder till vården. Det berättade Magdalena Andersson idag.

Foto: Marko Säävälä/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Sju miljarder kronor. Det är den senaste noteringen för statens pandemistöd till vården. Pengarna finns i den vårändringsbudget som läggs fram om en vecka.

Sju miljarder är oerhört mycket pengar, så mycket att det i normala tider hade kunnat användas som politiskt trumfkort i månader. Idag blir det en toppnyhet under någon timme. Sedan går saker och ting vidare.

Till dagens presskonferens hade finansminister Magdalena Andersson inte ens bjudit in representanter för alla januaripartierna. Vårdmiljarderna delade hon ut själv, flankerad av ministerkollegorna Åsa Lindhagen och Lena Hallengren.

Nya perspektiv

Faktum är att pandemin har förändrat perspektivet. Insatser som annars hade ansets omöjliga passerar utan att någon höjer på ögonbrynen. Just därför borde vi kanske notera de sju extra miljarderna till vården. De betyder nämligen att regeringen och de andra januaripartierna håller det kanske viktigaste löftet under den här mandatperioden.

För ett år sedan lovade Magdalena Andersson att staten skulle stå för regionernas kostnader i kampen mot coronaviruset. Det skulle inte vara brist på pengar som gjorde att människor nekades intensivvård, testning eller - så småningom - vaccin.

Sedan dess har den svenska debatten rört sig åt olika håll. Från borgfreden för ett år sedan till Ebba Busch famösa påståenden att regeringen med berått mod låtit sjukdomen spridas och människor dö. Från regeringens ansvar för vaccinsjabblet i Bryssel till moderaternas skuld i haveriet i Stockholmsvården.

Ingen brist på pengar

När det gäller resurserna till vården finns det dock inte mycket att diskutera. Det har inte varit brist på pengar som har begränsat regionernas arbete. Det har Magdalena Andersson sett till.

Totalt gick landets 21 regioner med ett överskott på drygt 19 miljarder förra året, pengar som till stor del kom från staten. Till och med SKR, regionernas egen organisation, medger att man överkompenserats.

Nu kommer alltså sju nya miljarder nästa vecka. Och det är bra.

Regeringens uppgift

Den svenska regeringen ska inte ge sig ut och handla vaccin på egen hand. Ministrarna kan inte fylla upp för utarbetad personal och man kan inte handgripligen se till att kallelserna till vaccination skickas ut. Men regeringen kan se till att regionerna har pengar för att testa, vårda och vaccinera. Och till att betala personalen.

Just det har Magdalena Andersson gjort. Och just det tänker hon uppenbarligen fortsätta att göra, förhoppningsvis för lång tid framåt. Vårdskulden efter pandemin kommer nämligen att påverka den svenska sjukvården länge än.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Anders Tegnell hade nog rätt trots kritiken

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Magdalena Andersson

Åsa Lindhagen

SKR, Sveriges kommuner och regioner (fd SKL)

Vårbudgeten