Coronapersonalens semester beror på dig

Seså, nu följer vi restriktionerna

Vårdpersonal i coronavården har en sommar till utan semester framför sig.

Flera svenska sjukhus larmar. På Sahlgrenska i Göteborg ökar trycket på coronavården och på intensivvården i Uppsala måste sjukhussängar trängas ihop för att få plats.

Samtidigt pågår vaccinationerna och många ser fram emot att livet ska bli som vanligt inom kort.

Men livet är inte alls som vanligt för den vårdpersonal som sliter på landets corona- och intensivvårdsavdelningar. Och ännu vet ingen när pandemin är över.
Då, våren 2020 hamnade den svenska vården i fokus. Vårdpersonal lyftes – helt riktigt – som aldrig tidigare.

Applåder till personalen

I den overklighetskänsla som pandemins första månader präglades av fick vi höra om överbelagda IVA-avdelningar och se vårdpersonal iklädda något som liknar rymddräkter.

I Facebookgrupper uppmanades vi att klappa händerna varje kväll som tecken på uppskattning.

Folkhälsomyndigheten riktade en särskild vädjan till media att beskriva verkligheten inom vården. Människor behövde förstå allvaret och följa restriktionerna.

Vårdpersonalen får inte glömmas bort bara för att debatten nu mest handlar om vaccinleveranser.

Och de minst sagt gripande reportagen började kablas ut. Vi fick till oss mardrömslika scener av kaos och panik.

Som när Svenska Dagbladet följde intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. Här beskrivs desperationen, ska sjukhussängarna räcka? Eller skyddsutrustningen till personalen?

Även i Aftonbladet beskrevs personalens känsla av krigszon, om upplevelsen att arbetsplatsen var "kall och avhumaniserad". Om hur personalen fick egna trauman och blev sjukskrivna.

Ingen semester?

Sedan dess har mediebevakningen från IVA-avdelningarna minskat.
Under förra sommaren tvingades personal i coronavård att skjuta på semestrar. Det var oundvikligt, och snart skulle ju pandemin vara över, sades det.

Ett år senare härjar viruset fortfarande. IVA-avdelningarna är fullbelagda och personalen sliter likafullt. Och allt tyder på att det inte blir några sommarsemestrar i år heller.

En undersökning från Arbetet visar att det skiljer sig stort mellan landets regioner i huruvida vårdpersonal får ersättning för flyttad semester.

Att applåderna har tystnat kanske inte gör så mycket. Men vårdpersonalen får inte glömmas bort bara för att debatten nu mest handlar om vaccinleveranser.

För en sak är lika sant i år som i fjol. Ju mer vi orkar hålla ut och följa restriktionerna, desto större chans har coronapersonalen att kunna göra sitt jobb och att få en välbehövlig semester.