Mejla

Jonna Sima

Morgan Johansson har rätt om Hitler

Moderater upprörs över ministerns tv-tips

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Morgan Johanssons tv-tips fick flera borgerliga skribenter att gå i taket på Twitter.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
Morgan Johanssons tv-tips fick flera borgerliga skribenter att gå i taket på Twitter.

LEDARE

I helgen krävde flera borgerliga ledarsidor en misstroendeförklaring mot Morgan Johansson (S).
Varför?
Jo, för att justitieministern på Twitter rekommenderade sina följare att titta på en fransk dokumentär på SVT Play om Adolf Hitlers maktövertagande i Tyskland.
Låter det som trams?
Ja, det är det också.
Sannolikt beror de starka reaktionerna på att Moderaterna blev påminda på Förintelsens minnesdag i förra veckan om Ulf Kristerssons samtal med Förintelseöverlevaren Hédi Fried, som har varnat för att Sverigedemokraterna är ett hot mot demokratin. I en intervju med DN sa Fried att M-ledaren "bedyrade att han aldrig, aldrig kommer gå med på något samröre med SD. Han lät mycket övertygande."

Morgan Johanssons twittrande

I dag försöker moderaterna prata bort det samtalet, förmodligen för att det gör ont. Partiet är trots allt beroende av SD:s stöd om de ska kunna nå regeringsmakten på överskådlig framtid. Den insikten finns också på många borgerliga ledarsidor. Därför gör de nu sitt yttersta för att kratta gången för ett borgerligt samarbete med SD.
Till och med så pass mycket att de hävdar att Morgan Johansson har skrivit något han faktiskt inte har skrivit.
Göteborgs-Postens ledarskribent Håkan Boström twittrar att "Sveriges justitieminister antyder att en röst på M är en röst på Hitler. I inget annat land i Västeuropa skulle det accepteras. Dags för misstroendeförklaring."
Men justitieministern nämner inte Moderaterna i sitt filmtips, det är något som Håkan Boströms fantasi fyllt i själv.
PM Nilsson på Dagens industris ledarsida drar så stora växlar på Morgan Johanssons tweet att han menar att det finns "starka skäl att oroa sig för om S kommer att acceptera ett valnederlag." Någonstans där blir retoriken rent löjeväckande.

Kim Bergstrand bad om ursäkt

I ett videoklipp som har fått stor spridning intervjuas Djurgårdens fotbollstränare Kim Bergstrand av Aftonbladets Erik Niva. Bergstrand säger där att man kan inspireras av vad andra kloka och bra ledare har gjort. "Man kan säga vad man vill om några hemska människor som levde i Tyskland under 1930- och 1940-talet, men de fick folk att göra saker i ett sammanhang."
Kim Bergstrand har i efterhand bett om ursäkt för liknelsen. Det är bra.
Djurgårdstränarens kommentar visar varför vi ständigt måste påminna oss om vår historia. Fler än Morgan Johanssons twitterföljare borde ta till sig hans tv-tips.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.