Skjutningarna visar hur samhället går itu

I rikets tre största städer har 131 skjutits till döds på sju år. Över 520 har skottskadats under samma tid.
Det visar Aftonbladets stora granskning av de skjutningar som skakar Sverige.

Våldet är den organiserade brottslighetens sätt att skaffa sig inflytande och sätta sig i respekt. Kanske är det också en sorts kriminell kaprustning som just nu pågår, där alltför unga män beväpnar sig för att skapa en känsla av säkerhet. Om man tror att alla runt om en bär vapen är det i någon mening rationellt att skaffa sig ett skjutvapen.

Beväpnar sig

Även utanför kriminella kretsar talas det nu om vapen. Högertyckare som Katerina Janouch har sagt att svenskar måste beväpna sig eller emigrera. Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpi har på Twitter noterat att fler skaffar jägarlicens, men att färre jagar. Själv vill han börja med ”dynamiskt skytte”.

I höstas föreslog SvD:s ledarsida att staten ska stötta de som tjänar tillräckligt mycket att hyra in väktare och ordningsvakter. Dessutom vill tidningen att man ska få göra skatteavdrag om man installerar larm, säkerhetsdörrar och bygger andra ”säkerhetslösningar”. Som argument anfördes oroande statistik: Otryggheten ökar. Polisanmälningar samlas på hög. Alltså bör staten hjälpa människor som har råd att köpa sig mer trygghet och ordning.

Aftonbladets Peter Kadhammar har i dagarna berättat om bostadskomplexet Victoria Park, ett ”livsstilsboende” i Malmö som erbjuder den som har råd både trygghet och alla bekvämligheter man kan tänka sig. Landets första gated community har det kallats, men här finns inga stängsel. Bara en entré som är låst för besökare. Kontrasten till livet i stadsdelar mer plågade av fattigdom och kriminalitet är uppenbar.

Politiken har spelat upp oron och försökt komma med lösningar. Vid nyår skärpte regeringen lagen så att den som grips med ett skarpladdat vapen ska kunna häktas direkt och i höstbudgeten gjordes en stor satsning på polisen. Straffen för att attackera polis, ambulanssjukvårdare eller räddningstjänst ska skärpas.

Men kommer det att räcka?

Hålet i botten

Hårda tag i all ära - och att få bukt med skjutningarna brådskar - men om vi inte stoppar inflödena till gängen så är ingenting vunnet. Att försöka rädda ett skepp från att sjunka genom att ösa ur vattnet men inte täppa hålet i botten lär inte fungera.

Vi vet att skjutningar oftast sker i bostadsområden där lågavlönade, arbetslösa och lågutbildade bor. Här är det lätt att rekrytera till kriminalitet och här får människor leva med brottslighet, otrygghet och våld på ett sätt som aldrig skulle accepteras om det gällde väljare i mer välmående delar av landet. Där kanske man i stället kommer att välja Viktoria Park-lösningen.

Den senaste tidens fokus på brottslighet avslöjar också hur vårt samhälle går isär.

Ska våldsspiralen brytas kommer det att krävas insatser i trasiga familjer, en politik för att bryta segregationen och klassklyftor. Kampen mot tungt beväpnade yrkeskriminella och ungar som är på väg att sugas in i deras nät måste föras med alla till buds stående medel. Av polisen, förstås. Men också av skolan, socialtjänsten, Arbetsförmedlingen, ja hela samhället.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.