Vården måste se människan

I våras fick Porsöns vårdcentral i Luleå, som första verksamhet norr om Stockholm, sitt HBT-certifikat av RFSL. Det innebär att hela personalen har utbildats i HBT-frågor och att vårdcentralen arbetar med dem både praktiskt och strategiskt.

– Vi har alltid strävat efter att ha ett bra bemötande för våra patienter. Under hösten fick vi klart för oss att det faktiskt är så att många HBT-personer drar sig för att söka sjukvård för att så mycket styrs av heteronormen, sa vårdcentralchefen Anna-Lena Zakari på lokalnyheterna i TV4.

När Stockholm Pride inleds uppmärksammar Diskrimineringsombudsmannen Katri Linna hur vården diskriminerar HBT-personer. En homosexuell man söker vård för nackspärr men erbjuds att testa sig för hiv. En transvestit söker vård för bihåleinflammation men får sin könsidentitet ifrågasatt av läkaren. En homosexuell kvinna vill göra en vanlig gynekologisk undersökning men blir hänvisad till en mottagning för kvinnor som har sex med kvinnor.

Sådan kränkande behandling leder till nedsatt välbefinnande, visar en rapport från bland andra Folkhälsoinstitutet. Människor som diskrimineras av vården mår ännu sämre och börjar undvika att söka vård.

”Starkast och mest alarmerande ohälsa hade de människor som hade upplevt kränkningar som var kopplade till någon av diskrimineringsgrunderna, till exempel sexuell läggning”, skriver diskrimineringsombudsmannen på DN Debatt.

Vården har fortfarande svårt att bemöta män och kvinnor på lika villkor. Vårdpersonal ser könsskillnader där de inte finns och bortser från könsskillnader där de faktiskt finns. Så behandlas patienter som könsstereotyper, inte som individer. Om vården inte ens kan handskas med män och kvinnor, hur ska den då kunna handskas med mer flytande könsidentiteter och olika sexuella läggningar?

Det måste bli ändring. Svensk vård måste göra som vårdcentralen på Porsön i Luleå och börja möta människor som individer. Som lesbiska Aleksandra Ekstrand uttryckte det i lokalnyheterna:

– De måste förstå att man fortfarande är en person. Oavsett vilken sexuell läggning eller könsidentitet man har så är man fortfarande samma person och det är den personen som ska bemötas.

Följ ämnen i artikeln