Skakigt när han leder EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Redo?  Nu ska Sverige ta över ordförandeskapet i EU med Reinfeldt i spetsen. Men Sverige kommer knappast kunna påverka unionen i någon större utsträckning.

18 juni 2009. Fredrik Reinfeldt har redan provat ut ordförandehatten. På EU-toppmötet i eftermiddag ska statsministern berätta om klimat­arbetet under hösten.

Lättnaden i EU kommer att vara stor när Sverige tar över efter ett ovanligt kaotiskt tjeckiskt ordförandeskap. Svenska tjänstemän och diplomater väcker förtroende i Bryssel. Fredrik Reinfeldt och hans ministrar har lagt ned mycket tid på att förbereda sig för det löpande arbetet. Svagheterna ligger på andra plan. Största chansen att påverka EU finns åren före ett ord­förandeskap. Regeringen har varit dålig på att lansera initiativ som kunde ha gett utdelning i år.

Tunn strategi

Det gäller miljön, där Sverige borde ha gjort mer för att skydda hotade arter, för miljön i Arktis och för att utveckla EU:s hållbarhetsstrategi.

Det gäller Östersjön, där kommissionens förslag till strategi är alldeles för tunn.

Det gäller rättssäkerheten, som kommit på undantag i det så kallade Stockholmsprogrammet. Det gäller arbetsvillkoren, där regeringen av ideologiska skäl inte vill stärka den trygghet som är avgörande för att medborgarna ska acceptera en fortsatt utvidgning.

Råder förvirring

En annan brist är att samordningen i regeringskansliet fortfarande fungerar dåligt. Alliansregeringens inre konflikter skadar effektiviteten.

Det var ett misstag i regeringsbildningen att två olika partier fick ansvar för EU-frågorna i Rosenbad. Folkpartiets Cecilia Malmström försöker hävda sin roll som EU-minister, men hon har det svårt mot den kontrollbenägne Reinfeldt. Konflikterna mellan deras tidigare statssekreterare Håkan Jonsson och Nicola Clase var hårda. Fortfarande råder det förvirring i signalerna från Rosenbad, till skillnad mot ordförandeskapet år 2001 när Lars Danielsson ledde arbetet med fast hand.

När Sverige tar över den 1 juli måste rollerna vara glasklara. Det betyder i praktiken att Cecilia Malmström och hennes stab får kliva tillbaka,

något Folkpartiet kan få svårt att acceptera.

Ordförandeskapet handlar nämligen också om inrikespolitik, i Sverige liksom i andra länder. Moderaterna kommer att synas mycket det kommande halvåret. Centern har alla sina statsråd i viktiga roller. Finanskris och pandemi kan göra Kristdemokraterna Mats Odell och Maria Larsson till nyckelfigurer.

Får det knappast lätt

Svårare blir det för Folkpartiet.

EU-valets framgångar kan bytas till motsatsen när liberalerna hamnar i skuggan. Det är bara Cecilia Malmström som har en post med tydliga

EU-dimensioner. Därför är hennes roll så viktig för liberalerna.

Gårdagens SCB-mätning gav Folkpartiet 5,5 procent av väljarsympatierna. Fredrik Reinfeldt får det inte lätt när han ska övertyga Jan Björklund och Cecilia Malmström om att låta Moderaterna styra ordförandeskapet. 

ME

Följ ämnen i artikeln