Strunta i fjantiga italienare, Löfven

Statsminister Stefan Löfven kom ut från toppmötet runt klockan fem i morse.

Klockan fem i morse var EU:s stats- och regeringschefer till slut överens. Migrationsfrågan drog ut på tiden på toppmötet i Bryssel. När de flesta trodde att mötet var över öppnade Italiens nya premiärminister Guiseppe Conte för första gången munnen. Han meddelade då plötsligt att han vägrade gå med på det de andra jobbat fram.

Nationalistiska regeringar är inte lätta att förhandla med. De beter sig som tjuriga barn när andra länder försöker komma överens och lösa gemensamma utmaningar. Taktiken är ideologisk - en nationalistisk ledare tar per definition inte ansvar för problem som drabbar andra.

Nationalisterna surar

Till slut kom ledarna överens om att bygga fler asylcenter både i och utanför EU. För de italienska nationalisterna var det viktigt att bara de som själva vill ska behöva bygga asylcenter i sina länder. De tänker förstås inte hjälpa till. Polen, Ungern och Österrike sitter också med armarna i kors och surar.

Samtidigt vill de flesta EU-länders regeringar samarbeta i migrationspolitiken. Tio länder ska redan ha sagt att de kan tänka sig att bygga asylcenter, bland annat Frankrike, Tyskland och Nederländerna.

Många vill samarbeta

Frivilligt samarbete är bevisligen det enda som fungerar nu. Därför vore det bäst att trycka gasen i botten och påbörja ett formellt fördjupat samarbete inom migrationspolitiken. I stället för att hållas gisslan av tjuriga italienare kan de progressiva krafterna i EU då påbörja en ny typ av formellt migrationssamarbete.

Ett fördjupat samarbete i EU är en särskild arbetsform som tillåter medlemsländerna att komma runt politiska låsningar. Minst nio länder måste gå ihop för att få starta ett fördjupat samarbete. Europeiska åklagarmyndigheten och den fria rörligheten i Schengenområdet är exempel på hur formen använts tidigare.

Samarbetstypen har inte använts i migrationspolitiken eftersom många länder helst velat ha en tvingande överenskommelse. Nu är det uppenbart att det tåget gått. Därför är den fördjupade formen återigen aktuell.

Gemensamma värderingar

Med rätt morötter för de som deltar lär många länder ansluta sig till ett fördjupat migrationssamarbete. Tillsammans kan de sätta mer press på de nationalistiska regeringarna att stå upp för EU:s värderingar.

I slutdokumentet från gårdagens toppmöte står att EU:s migrationspolitik ska baseras på gemensamma principer och värderingar. Värderingarna som åsyftas är de i Lissabonfördraget, som kan jämföras med en grundlag på EU-nivå. Där har alla medlemsländer skrivit under att unionen bygger på respekt för människors värdighet, frihet, demokrati, tolerans, rättvisa och solidaritet.

Att vara solidarisk och respektera mänskliga rättigheter är en förutsättning för att få vara med i EU. Det är inget som barnsliga nationalister kan välja bort. Någon gång kommer de tvingas inse det. Tills dess är det bäst om villiga länder enas i ett fördjupat samarbete och lämnar extremhögern åt att gnabbas vid barnbordet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.