Polisen måste skapa förtroende i förorten

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-12-19

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En restaurangägare i Sundbyberg har satt i system att låna stora belopp av sina landsmän, men sedan vägra att betala tillbaka lånen.

När långivarna kräver sina pengar, ringer restaurangägaren till polisen, anmäler dem för hot och anklagar dem för att vara medlemmar i al-Qaida. Anklagelsen om medlemskap i en terrororganisation har lett till att två av dem, även de restaurangägare, inte fått sina utskänkningstillstånd förnyade.

När de till slut tar mod till sig och anmäler restaurangägaren till polisen blir de inte tagna på allvar.

Detta är bara ett exempel på polisens nonchalans gentemot brottsoffer med invandrarbakgrund. Många invandrare jag känner tycker inte ens att det är värt besväret att vända sig till polisen, eftersom den ändå inte tycks bry sig om vad som sker bland invandrargrupperna.

De anmäler därför inte brott och vägrar vittna om de ser ett brott. De tar i stället saken i egna händer. Många människor med invandrarbakgrund har dessutom en negativ bild av polisen med sig från hemlandet.

Barn och unga som ser hur föräldrarnas anmälan om brott nonchaleras och att rättvisa skipas utan inblandning av polis och domstolar formar sin syn på rättssamhället utifrån dessa erfarenheter.

Mot denna bakgrund är länspolismästare Carin Götblads initiativ till nya riktlinjer för polisens arbete i invandrartäta förorter mycket välkommet. Det handlar om att skapa tillit till polisen och rättsväsendet. Polisen måste agera på ett sätt som skapar förtroende.

När alltför många har erfarenheter av att polisen och domstolsväsendet har agerat orättvist så sprids bilden av rättsväsendet som fiende. De som anmäler brott till polisen riskerar att betraktas som tjallare och måste därför behandlas med stor respekt av rättsväsendet. Ser man resultat av sin anmälan kan man visa andra att det var värt att gå till polisen.

Ytterligare ett exempel på rättsväsendets diskriminering av personer med invandrarbakgrund är Högsta domstolens avslag på bröderna Özkan och Önder Yildiz resningsansökan i målet om mordet i Rinkeby, trots att nya bevis framkommit och en rad nya vittnen trätt fram. Fortfarande har inget gjorts för att undersöka de nya bevisen och höra de nya vittnena.

Jag vet inte om dessa två bröder är skyldiga eller ej. Men om de är oskyldiga och tillräckligt många känner till det blir det ytterligare ett exempel på att man inte ska förlita sig på rättsväsendet.

De nya riktlinjerna för polisens arbete i invandrartäta förorter bör därför följas upp av en översyn av hur domare och åklagare rekryteras och av hur nämndemän tillsätts.

Man bör även se över deras utbildning. Ett skäl till att rättsväsendet är diskriminerande kan nämligen vara att domare, nämndemän och åklagare rekryteras ur en mycket homogen grupp som saknar förståelse för förortsungdomarna. Ingenting i deras utbildning hjälper dem att komma tillrätta med denna brist.

Emine Onatli

Följ ämnen i artikeln