Ingen människa föds till att bli en terrorist

18-åringen ropade "Allah Mohammed" när han leddes till polisbilen i Tampa, Florida. Strax innan hade han skjutit ihjäl två av sina rumskompisar med en halvautomatisk pistol.

Enligt utredarna motiverade 18-åringen morden med att han var tvungen eftersom hans muslimska tro förolämpats. En fjärde person hittades chockad intill de döda kropparna men utan fysiska skador.

"Det här hade inte hänt om inte ert land bombade mitt land" sa 18-åringen till polisen.

Porträtt av terroristen Timothy McVeigh

I början hade allt varit frid och fröjd mellan de fyra vännerna. De var alla aktiva nynazister och i lägenheten hittades vapen, ammunition och vit maktpropaganda. Bland annat fanns ett porträtt av terroristen Timothy McVeigh som 1995 bombade en federal byggnad i Oklahoma City och dödade 168 människor. I garaget hittades utrustning för tillverkning av bomber, bland annat sprängmedel.

När 18-åringen konverterade till islam verkar stämningen bland nynazisterna ha blivit sämre. Han ska ha blivit allt argare på hur västvärlden behandlar muslimer och allt mer radikal.

Hur djup hans muslimska tro är kan man naturligtvis fundera över. Uttrycket "Allah Mohammed" låter mest som ett hopkok från internet. Men hans nya identitet var uppenbarligen tillräckligt viktig för att han skulle döda för den.

Svartvit världsbild

Steget från nazism till islamistisk extremism är förmodligen kortare än man kan tro. Det är samma svartvita världsbild, samma apokalyps och i grunden samma metoder.

I sin praktik har den islamistiska extremismen visat sig vara precis lika totalitär som nazism, fascism och kommunism. Det kan vi se i Saudiarabien liksom i dess mer revolutionära form i terrorsekten IS "kalifat".

18-åringen gick från en extremism till en annan. På 70-talet hade han kanske blivit kommunistisk stadsgerilla i stället. Som Röda armé-fraktionen i Tyskland eller Röda brigaderna i Italien.

Men nu verkar IS ha blivit förebilden, det ondaste av det onda.

Perverterad manlighet

Ofta triggar extremister varandra. Efter terrordådet i Manchester, liksom efter exempelvis Drottninggatan, tog högerextremister omedelbart chansen att dra alla muslimer över en kam. Det hetsades och hatades friskt långt innan gärningsmannen ens var namngiven.

Islamistisk extremism och högerextremism möter varandra i ett gemensamt förakt för den liberala demokratin och det öppna samhället. I propagandan hyllas våld, styrka och en perverterad form av manlighet.

Ofta analyserar vi från vänster detta fenomen väl enkelt. Lite elakt uttryckt diskuterar vi fattigdom och utanförskap som extremismens grogrund och fler fritidsgårdar som lösningen.

Högern har lika förenklade svar och pratar mest om övervakningskameror, hårdare straff och ännu fler poliser.

En kombination

Naturligtvis behövs en kombination av båda perspektiven. I Sverige krävs ett bättre förebyggande arbete med fokus på jobb och bostäder för att minska utanförskapet. Och hittills har inte regeringens arbete mot våldsbejakande extremism fungerat särskilt väl.

Problemet är att vi pratar för sällan om extremismens idéer. Det borde vi göra, för ingen människa föds till att bli nazist eller islamistisk terrorist.

Hur självmordsbombaren Salman Abedi, 22, radikaliserades vet vi ännu inte men han föddes i Manchester med libyska rötter. Och han fanns på den brittiska säkerhetstjänstens radar på grund av kontakter med extremister.

Enligt uppgift var han nyss hemkommen från Libyen men vilka han träffade och vad han egentligen gjorde där är inte känt.

”Radera gråzonen”

Att angripa en konsert med just Ariana Grande ligger i linje med IS uttalade ideologi. Efter terrordådet i Paris 2015 publicerade organisationen en artikel med rubriken "Radera gråzonen” i sin engelskspråkiga tidskrift Dabiq. Tidningen är numera nedlagd men tanken är fortfarande att slå mot de platser, den "gråzon", där människor möts över gränser.

Enligt IS dogmer kan inte kristna och muslimer leva tillsammans och genom attackerna vill de skapa hat och misstänksamhet så att fler muslimer radikaliseras och ansluter sig till deras sak.

Ariana Grande och hela den moderna populärkulturen är naturligtvis motsatsen till detta.

Företräder bara sig själva

"När du tittar på publiken till mina shower ser du människor förenade av skönhet, mångfald, renhet, glädje.

Tusentals människor, otroligt olika, alla där av samma skäl, musiken.
Musik är något alla på jorden kan dela." skriver Ariana Grande på Twitter.

Hur bekämpar man en extremismens idéer?

Det finns inga enkla lösningar, men en början är att vägra acceptera extremisternas beskrivning av verkligheten. IS försöker framställa sig som representanter för islam på samma sätt som nazister ser sig som företrädare för Sverige. Men det är de inte.

Terrorister kan döda människor och spränga hus, men de kan inte förändra vår livsstil och vårt öppna samhälle. Det kan bara vi själva göra.

”Kommer inte låta hatet vinna”

Vårt svar bör vara att värna gråzonen och vägra acceptera hatet, fortsätta mötas, sjunga och dansa tillsammans.

Ariana Grande meddelade i går att hon tänker göra just det, i Manchester.
Tidpunkten är inte klar men för att hedra offren för terrorattacken kommer hon att hålla en välgörenhetskonsert.

”Vi kommer inte låta det här dela oss. Vi kommer inte låta hatet vinna”, skriver hon.