Vi behöver fler svenska hjältar

Anastasia Baburova granskade den ryska nynazismen. Hon blev bara 24 år. I januari 2009 sköts hon till döds på öppen gata i Moskva och blev den fjärde journalisten på tidningen Novaja Gazeta att mördas.

BBC frågade Baburova varför hon fortsatte att ta risker.

– Risken är en del av mitt jobb. Läkarens uppgift är att göra patienter friska. Sångarens uppgift är att sjunga. Min plikt som journalist är att berätta sanningen, svarade hon.

Den amerikanska socialantropologen Brian Palmer, gästlektor vid Uppsala Universitet, berättar om Anastasia Baburova på Röda Korsets mångfaldsdag i Luleå. I år är temat civilkurage. ”Mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk”, som Nationalencyklopedin definierar det.

Vad kan vara viktigare i en tid när främlingsfientligheten vinner mark?

Felicia Margineanu, 17 år, är nominerad till Aftonbladets Svenska Hjältar. Med hjälp av en Facebookgrupp lyckades hon mobilisera 10 000 stockholmare att demonstrera mot rasism dagen efter riksdagsvalet. Hon ville vända Sverigedemokraternas intåg i riksdagen till något positivt.

– När jag gick och la mig klockan fyra på morgonen var det 2 000 som hade sagt att de skulle komma. När jag vaknade var det 4 000. Jag ringde polisen direkt för att få ett tillstånd för demonstrationen, berättar Felicia.

Finns det någon gemensam drivkraft hos människor som visar civilkurage? Brian Palmer säger att de ofta har stark självkänsla, men inte alltid.

– Det fascinerar mig att situationerna väljer oss. Många som visar civilkurage hade inte planerat att vara ­modiga alls.

Studier visar att personer med civilkurage ofta kommer från hem och skolor med mindre auktoritära föräldrar och lärare, som inte understryker lydnad. Palmer konstaterar att den svenska inställningen under decennier har varit att skapa självständiga individer snarare än att få barnen att lyda.

Med undantag för de senaste fem åren. Då har lydnaden i skolan varit huvudtema för utbildningsminister Jan Björklund. Brian Palmer säger att det leder i helt fel riktning.

– Risken är att det skapar en generation som missar att visa civilkurage när det behövs.

Följ ämnen i artikeln