De hungriga barnen kan väl äta en Ferrari

Bankchefen med 78 miljoner i lön måste ju få sänkt skatt

Sverige slår ständigt nya rekord. I veckan kom nyheten om att de fem rikaste svenskarna äger lika mycket som fem miljoner svenskar. Det var snarare ett larm än ett rekord, samtidigt har de sämst ställda fått det ännu tuffare. Men det stoppar inte Kristerssons gäng från sina blinda skattesänkningar.

Tjänar du 72 000 kronor i månaden? Grattis, då får du en skattesänkning på 1250 kronor.

Tjänar du upp till 32 000 kronor höjs skatten i stället. Är det logiskt? Nej. Är det typiskt moderater? Ja, tydligen. Det låter kanske inte som så mycket pengar, men det är just de här skattekronorna som skulle kunna gå till vård och omsorg.

Pengar som gör att blivande mammor slipper föda på vägen till sjukhuset. Pengar som hindrar att allvarligt sjuka skickas hem på grund av platsbrist. Pengar som går till barnens förskola och utbildning. Men det kanske inte spelar någon roll för regeringen, de har väl råd med egna privata sjukförsäkringar och läxläsare.

Den som inte har råd får däremot klara sig själv. Och det handlar inte bara om vård och skola. När landets välgörenhetsorganisationer larmar om att allt fler behöver mat och pengar är det illa.

För de som är sjuka eller fattigpensionärer är det värst. Samtidigt slår champagneförsäljningen nya världsrekord.

De rika blir allt rikare, och det mesta handlar förstås inte om vanliga arbetsinkomster. Men kikar vi på de inkomsterna ska vi titta på bankmännen. Europeiska Banassociationen har en lista på de högsta inkomsterna, och i Sverige tjänar högst avlönade bankchefen 78 miljoner kronor om året. Som med Kristerssons politik får skattesänkning.

Helt normalt, eller?

Lyxbilsförsäljarna har fått upp ögonen för Sverige och för några år sedan blev vi Europas mest Ferrari-täta land. Samtidigt går tusentals elever hungriga till skolan varje morgon. Men problemet är inte att folk är rika, kvider högern fram. Det är samma höger som fortfarande tror på gamla myter från USA om att rikedom sipprar ner. Det gör den inte.

Egentligen har högern bara tagit över stafettpinnen från den förra regeringen, som också verkade vara livrädd för att trampa de rika på tårna. Samtidigt skriker socialtjänst, vård, skola och omsorg efter resurser.

Det finns helt uppenbart pengar så det räcker och blir över. Frågan är bara vem de går till, och vilka som får betala för det.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln