Politiker ska hålla sina fingrar borta

Låt fack och arbetsgivare göra upp om las

Stefan Löfven och Susanna Gideonsson.

I morgon träffas LO:s representantskap för ännu ett pandemianpassat möte. Det kan visa sig bli avgörande för det svenska politiska landskapet. Mötet ska bestämma om förhandlingarna om anställningstrygghet och las ska fortsätta.
Stefan Löfven och Eva Nordmark skulle se en uppgörelse mellan fack och arbetsgivare som en gåva. Den skulle tysta Nyamko Sabuni från Liberalerna och Martin Ådahl från Centern.

Problemet stavas januariavtalet. Där finns en detaljerad plan för hur anställdas trygghet ska minska. Samtidigt innehåller avtalet löftet att allt ska ske utan att styrkeförhållandena på arbetsmarknaden förändras.

Går inte ihop

Det går inte ihop, vilket visades när regeringens utredare Gudmund Toijer i början av sommaren lämnade sina förslag.

Många, inte minst den här ledarsidan, menade att förslagen helt skulle förändra balansen till arbetsgivarnas fördel. Ett brott mot januariavtalet.

Ogenomförbara, sa Eva Nordmark då.
Inte alls, kontrade Nyamko Sabuni.

Ett avtal mellan arbetsmarknadens parter är kanske det enda som skulle kunna lösa knuten. Då måste förstås LO förhandla.

Sannolikt blir det också beslutet. Det är styrelsens förslag och det största LO-förbundet, Kommunal, vill nu delta.

Två tunga argument

För löntagarna finns det två tunga argument för att fortsätta diskussionerna om anställningstryggheten. För det första behöver den reformeras.

Många anställda har alldeles för lite trygghet. Det gäller tillfälligt anställda, men också de som ser hur bristen på kompetensutveckling gör att verkligheten springer ifrån dem.

Det finns också ett mer krasst skäl. Som LO-styrelsen konstaterar i sitt förslag till beslut vill en riksdagsmajoritet försämra reglerna. Det kan bli hur dåligt som helst, och skulle dessutom vara ett steg bort från den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Begränsat mandat

Den nya LO-ledningen får sannolikt mandat, men det kommer med förbehåll. Det gäller innehållet, som frågan om saklig grund för uppsägning. Men det gäller också formen. En uppgörelse behöver godkännas med kvalificerad majoritet.

Morgondagens LO-möte ger antagligen Stefan Löfven och Eva Nordmark hopp. Men det är långt kvar till en uppgörelse. Det bästa regeringen och de andra politikerna kan göra nu är att lova att hålla fingrarna borta.


Borde LO fortsätta förhandlingarna om las och anställningstryggheten? Och hur ska Stefan Löfven göra med januariavtalet? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 och pågår i ungefär en halvtimme. Du kan dock ställa din fråga redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    13 aug 2020

    Det är dags att stänga chatten för idag. Stort tack för alla engagerade inlägg. Hur det faktiskt går på LO:s representantskap i morgon går att följa på webben.

    Angie får sista ordet i dag.

    Än en gång, tack.

  • 13 aug 2020

    Rör inte våran trygghet för arbetarna ut i samhället ni drar bort vår enda livlina som ni stora mäktiga politiker har våra liv i era händer ännu en gång .många års arbete lagar rättigheter som våra äldre generationer har byggt uppsom om ni bryr er om allmänheten samhället ge oss NU värna omLASdem företagen som vill bryta upp låt dem göra det men vi dem stora sjukvård skolor städarebussar poliser kriminalvårdenutryckningsfordon behålla vår värdighet trygghet om ni vill ha kvar människor som vill ha arbeta inom dessa yrken vi är människor vi behöverden till våra barn deras framtid

    Angie
  • Ingvar Persson
    13 aug 2020

    Hej S väljare.

    Jag vågar faktiskt inte göra några prognoser. Hade vi kunnat lite på opinionsundersökningar hade Kristdemokraterna varit ute ur riksdagen för länge sedan. Och jag skulle inte ha klagat.

  • 13 aug 2020

    Det finns krav på att MP ska lämna S för att överleva nästa riksdagsval likt L som ligger pyrt till så det lär bli stora förändringar framöver ändå

    S väljare
  • Ingvar Persson
    13 aug 2020

    Hej Hasse.

    Du sammanfattar väl egentligen problemet med det nuvarande politiska läget.