Näthatet har tagit den yttersta makten

Krafter i Sverige vill välja Trumps väg

Presidentvalsdebatten i natt mellan Donald Trump och Joe Biden präglades av förolämpningar och avbrytningar från framför allt presidentens sida.

I natt genomfördes den första valdebatten mellan Donald Trump och Joe Biden inför presidentvalet den 3 november. Rekordpublik ska ha suttit bänkade framför Fox News sändning och osäkra väljare skulle övertygas inför valdagen.

Kommentarerna efter den nittio minuter långa debatten har varit överraskande eniga: Den var förfärlig. Aftonbladets Wolfgang Hansson var uppe i natt och tittade och skrev efteråt att han var tvungen att nypa sig själv i armen, inte för att hålla sig vaken utan "för att tro mina ögon och öron när jag lyssnade på det kaos som kallades debatt."
President Donald Trump förolämpade och avbröt ideligen Demokraternas motkandidat Joe Biden, som till slut bad Trump att "hålla käften" och kallade honom "clown".

Trump vägrar ta avstånd från rasister

Moderatorn Chris Wallace frågade om Trump var beredd att ta avstånd från vit maktrörelsen i form av organisationen Proud boys, vars medlemmar beskrivs som högerextremister och rasister. Men i stället för att svara valde Trump att säga att våld förekommer även på vänsterkanten, och konstaterade:
– Proud boys, stå tillbaka och var redo.
Enligt New York Times ska Proud boys ha firat uttalandet och tolkat det som en uppmaning att agera.
Så blir ord till små doser av arsenik.
Donald Trump har tagit sitt hatfulla och lögnaktiga twittrande ända in i Vita huset. När den så kallade ledaren för den fria världen agerar på det viset får det följder i hela världen. Dumskallarna har fått sin revansch, ofta bakom anonyma mailkonton och på sociala medier.
Resultatet av utvecklingen sedan Trump valdes till president 2016 är tydligt: Vi har fått en mer polariserad värld, där ord många gånger har lett till hot, hat, terror – och tystade motståndare.

Facebook och Twitter har blivit hatiska verktyg

I dag överlämnade kommittén Nationell satsning för medie- och informationskunnighet och det demokratiska samtalet sitt betänkande ”Det demokratiska samtalet i en digital tid” till kultur- och demokratiminister Amanda Lind. Deras slutsats är att det demokratiska samtalet i Sverige just nu utmanas av desinformation, propaganda och näthat.
"Ett syfte är att försöka splittra samhällen och ställa människor mot varandra. Agerandet stör demokratiska beslutsprocesser och vår förmåga att hantera svåra samhällsutmaningar", konstaterar Carl Heath, som varit med och tagit fram betänkandet, i en debattartikel i SvD i dag.
Kommittén pekar på att det inte bara är vanliga människor som sitter framför datorn och sprider konspirationsteorier, lögner och påhopp. Näthatet är ofta orkestrerat av auktoritära regimer som Ryssland och Kina, men också av den amerikanska presidentadministrationen och anti-demokratiska grupperingar inom Europa och Sverige. Plattformar som Facebook och Twitter har länge varit alltför passiva inför hur deras verktyg har förvandlats till vapen i ett propagandakrig.

Nya lagar behövs

Att Trump röstas bort om sex veckor är viktigt för hela världen. Men här hemma krävs satsningar på en skola som rustar unga för att se igenom propaganda och vilseledande information. Riksdag och regering måste se till att vi har ett rättsväsende som gör att hot och hat leder till åtal. Sverige lär också behöva nya lagar för att reglera innehållet på globala sociala medier-plattformar.
Låter vi näthatet bara fortgå riskerar demokratin att vittra sönder framför ögonen på oss.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.