Jobb och klimatmål viktigare än smicker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-07-16

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När Göran Persson presenterade det förra ordförandeskapet i EU-parlamentet lyckades han reta upp de konservativa genom att svara nedlåtande på gruppledaren Hans-Gert Pötterings inlägg.

Det misstaget upprepade inte Fredrik Reinfeldt i går. I stället gjorde han sitt bästa för att stryka alla gruppledare medhårs. Inte minst socialistgruppens Martin Schulz. Det är bra att ha samarbetspartners som blivit valda med omfattande stöd, sa Reinfeldt, och nämnde särskilt Schulz. Även de andra gruppledarna blev hyllade, och statsministern påminde om den trevliga rundtur i Stockholms skärgård som de gjort tillsammans.

Smicker av EU-parlamentet hör till ett ordförandeskap. Få institutioner har lika stort behov av att hävda sig, något som märks även i striden om hur kommissionens ordförande ska utses.

Bland artigheterna i går gjorde ändå socialistgruppen och de gröna några markeringar som Reinfeldt har skäl att lyssna på.

Martin Schulz efterlyste mer ekonomiska stimulanser för att bekämpa krisen. Socialistgruppens ledare vill ha ordentliga investeringar och andra satsningar på jobben med en gång, inte längre fram. Schulz krävde också att det svenska ordförandeskapet tar initiativ efter EG-domstolens beslut om Vaxholm och andra tvister på arbetsmarknaden.

Fredrik Reinfeldt undvek att svara på kraven. Statsministern talade inte om mer investeringar, utan om ”ordning i de offentliga finanserna” och ”en stegvis återgång till stabilitetspaktens regler”. Han duckade inför frågorna om en översyn av utstationeringsdirektivet.

Många i debatten välkomnade att Sverige prioriterar klimatet. De gröna var ändå missnöjda med ambitionsnivån. Statsministern gav vaga besked om vad han vill åstadkomma på mötet i Köpenhamn.

Reinfeldt klarade ändå sitt första test i Strasbourg. Ordförandeskapets relationer med parlamentet kommer att bli svårare i höst när frågorna ställs på sin spets. I sak står den svenska regeringen långt ifrån vad parlamentet beslutat på flera områden.

Tvisterna om den ekonomiska politiken och arbetsrätten kommer att fortsätta. Det lär dessutom bli debatt om de regler för spekulationsfonder som EU-parlamentet kräver men som Mats Odell vill tona ned.

På miljöområdet kan kritiken bli hård om klimatavtalet inte innehåller bindande löften om att minska utsläppen till år 2020. Åsa Torstensson hantering av telekompaketet kommer att nagelfaras av parlamentarikerna. När de upptäcker Ewa Björlings planer att vidga tjänstedirektivet till vårdsektorn lär det bli rejält bråk.

Förutom alla andra sakfrågor så kommer parlamentet att visa sin makt när nya kommissionärer ska utses i slutet av året.

I höst räcker det inte att smickra gruppledarna. Reinfeldt och hans regering måste också vara lyhörda för parlamentets uppfattning i sakfrågorna.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln