Sjukförsäkringen på väg att raseras

40 miljoner amerikaner saknar sjukförsäkring. Att ge dem en trygg försörjning är bara en av den nye amerikanske presidenten Barack Obamas väldiga inrikespolitiska utmaningar.

–?Vi måste inleda en ny era av ansvarstagande, solidaritet mellan människor, gemenskap och värdighet, sa Obama bland annat i sitt installationstal i veckan. Han avsåg, som jag uppfattade det, både världen och USA.

I Sverige omfattas alla av sjukförsäkringen, byggd just på principer om gemensamt ansvarstagande, solidaritet och värdighet. Det som Obama pekar ut som framtidens modell.

Men här är regeringen snarare i färd med att riva ner de grundprinciper som det svenska trygghetssystemet bygger på: solidaritet, trygghet och gemensamt finansieringsansvar.

”Alltid mer, aldrig nog” är titeln på en tidigare bok av den nyss bortgångne journalisten och historikern Anders Isaksson, om Sveriges väg mot välfärdsstaten.

”Välfärdsstaten är snart en passerad epok i den moderna demokratins historia. Dagens trygghetssystem är i vilket fall kört, det kan överleva i tre, fem, tio, kanske femton år till med nuvarande ambitioner”, spådde Anders Isaksson 1994 tvärsäkert, och som ofta cyniskt. Han pläderade för grundtrygghet, en skärv lika för oss alla. 

Kanske har Fredrik Reinfeldt läst Isaksson. Det verkar i vart fall vara hans recept moderaterna följer. Hundratusentals svenskar har, eller hotas att, utförsäkras från sjukförsäkringen när regeringens nya, hårda regler blivit praktisk verklighet.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om hur människors ekonomi, trygghet och framtid slås sönder.

Det som varit själva grundprincipen i socialförsäkringarna: att de ska vara inkomstrelaterade försäkringar, gemensamt och solidariskt finansierade i ett sammanhållet fördelningssystem, det håller nu på att omvandlas till allt mer av grundtrygghet i takt med att ersättningarna skärs ner och människor kastas ut ur systemen.

Så eroderas det unika med den svenska modellen: att vi byggt välfärdssystem på inkomstbortfallsprincipen som förenar arbetarklassens och medelklassens intressen. Alla ska få en inkomst motsvarande cirka 80 procent av lönen, så var det tänkt. Livet och ekonomin ska inte raseras av sjukdom, arbetslöshet, arbetsskada eller barnafödande. Åtagandet går att klara genom att systemet är solidariskt, utjämnar risker, skillnader i betalningsförmåga och omfördelar till de lägre inkomsttagarna.

Det regeringen Reinfeldt nu systematiskt är i färd med är att avskaffa inkomstbortfallsprincipen. Då försämras den sociala tryggheten så att löntagarna tvingas teckna privata eller fackliga tilläggsförsäkringar för att fylla upp. Så öppnas målmedvetet för en ny stor, lönsam marknad för privata aktörer likt den som finns i USA och många andra länder.

Så slås solidariteten sönder. Så skapas nya klyftor, mellan de som har råd och de som inte har. Mellan de som löper stor risk att drabbas av sjukdom och arbetsskada och de som är relativt trygga.

Socialdemokratin måste ta striden om socialförsäkringarna innan systemen rivits ner för långt. Arbetarrörelsen behöver utforma ett nytt solidaritetskontrakt mellan samhället och medborgarna. Ett kontrakt för vad staten ska stå för och medborgarna själva ska ta ansvar för.

Vi lever i en tid av större osäkerhet än någonsin med en global finans- och klimatkris.

Människor tror inte längre på en bättre framtid för sina barn. Det är i sig en kris. USA:s nye president Barack Obama ger människor hopp. Hans ledarskap och förmåga att kommunicera sin politiska vilja inger hopp om en bättre framtid. Hopp att bygga drömmar på.

Här hemma har vi en tigande statsminister som reser runt i landet och världen och ”lyssnar”, utan att handla, utan att regera och agera. Det ger oppositionen en viktig roll.

Mona Sahlin måste berätta vad socialdemokratin vill i de stora framtidsfrågorna: jobben, klimatet, välfärden. Peka ut visionen och riktningen. Sahlin har engagemang och förmågor som en bra ledare måste ha i vår tid; att kommunicera och vara medial, skapa närhet, visa empati och vara tydlig. I krisens skugga behövs hennes berättelse om framtiden, den som kan inge hopp och går att bygga drömmar kring.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln