”Experter” luras om flyktingarna

Sandro Scocco, chefsekonom på Arena, dömer ut rapporten från ESO om invandringens kostnader.

På torsdag kommer ESO, Expertgruppen för studier av offentlig ekonomi, att presentera en rapport om att flyktingar är jättedyra för Sverige.

I snitt blir nettokostnaden för Sveriges offentliga finanser 74 000 kronor per flykting och år, de får ut mer i välfärd och pension än de betalar i skatt. Men författaren, docent Joakim Ruist, har gått ett steg längre och beräknat vad flyktingar från olika länder kostar, de dyraste går på 94 000 och de billigaste 53 000.

Rapporten passar som hand i handske på Ulf Kristerssons valstrategi om "enkla jobb" och sänkta löner. Som av en slump leds ESO av Anders Borgs tidigare statssekreterare Hans Lindblad (M).

”Så kan man inte räkna”

Aftonbladets ledarsida har tagit del av materialet i förväg och har låtit Sandro Scocco, chefsekonom på den fackföreningsnära tankesmedjan Arena granska det.

– Så här kan man faktiskt inte räkna. Det Joakim Ruist inte berättar är att hans "rest-sverige" utan invandrare skulle sakna en stor andel av undersköterskorna, kockarna, taxichaufförerna och personal i alla andra arbeten där utrikes födda är överrepresenterade. Det är en fiktiv ekonomi som inte skulle fungera alls, säger Sandro Scocco.

Sandro Scocco vet vad han talar om, han publicerar i dagarna ett arbetspapper tillsammans med professor Rikard Eriksson och docent Lars Fredrik Andersson från Umeå universitet om hur flyktingkrisen påverkat arbetsmarknaden i EU.

Inte seriöst

Förenklat uttryckt räknar ESO hur mycket svenskar med flyktingbakgrund bidrar med i skatter och drar sedan av hur mycket de får tillbaka i form av exempelvis välfärd och pensioner.

Eftersom utrikes födda ofta jobbar i låglönesektorer betalar de lägre skatt än de infödda som har högre lön. Alltså är flyktingarna en ren förlustaffär.

Man skulle på motsvarande sätt kunna räkna på hur mycket medlemmarna i LO, TCO respektive Saco betalar i skatt och vad de kostar i välfärd.

Eller man kan räkna på kvinnor och män. Med Joakim Ruists modell är kvinnor en jättedålig affär för Sverige. De jobbar mindre, har lägre lön och lever längre. Ett land med bara män skulle vara mycket mer framgångsrikt.

Pekar ut vårdbiträden

Frågan är vad ett samhälle där alla har en prislapp gör med oss?

– De som pekas ut som en dålig affär för staten är människor i yrken som vårdbiträde, undersköterska, personliga assistenter och barnskötare. Självklart skulle de betala mer i skatt om de hade högre lön, men det är ju inte det ESO föreslår, säger Sandro Scocco.

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.