Äntligen kan vi gå vidare efter brexit

På nyårsdagen vinkar vi av britterna

Hej då, Boris Johnson. Den 1 januari fullbordas brexit, lyckligtvis med ett avtal.

Nu är det fråga om ett par dagar, sedan är Storbritannien ute ur Europeiska unionen på riktigt. Formellt lämnade de redan den 31 januari i år, men sedan dess har det pågått förhandlingar om hur relationen ska se ut i framtiden. Vid tolvslaget på torsdag välkomnar vi inte bara det nya året utan vinkar även adjö till våra grannar på de brittiska öarna.

Det är lite svårt att bestämma sig för vad man ska känna inför att utträdet fullbordas.

Å ena sidan är det lika bittert nu som i slutet av juni 2016 när det stod klart att de som röstat för att lämna EU var drygt en miljon fler än de som ville stanna kvar.

Sorgligt resultat

Omröstningens resultat var en konkret effekt av den våg av högerpopulism som sköljt över Europa. Stanna-sidan ville prata om ekonomi och hur den inre marknaden bidrar till att skapa jobb. Lämna-sidan ville prata om migranter, vilket lyckades.

Brexit blev en missnöjesomröstning där eliten ställdes mot folket. Samma retorik användes för att locka de arga vita män som burit fram Donald Trump i USA och Jimmie Åkesson i Sverige.

Att populismen skulle få överhanden så till den grad att en av unionens viktigaste medlemmar bestämde sig för att inte vara med längre är, tja, sorgligt.

Avtal på julafton

Å andra sidan är det en lättnad att man nu hittat formerna för utträdet. Fyra års osäkerhet får ett avslut. Den här dagen har varit efterlängtad för många, allt från brittiska studenter som funderat över om de kommer ha möjlighet att studera utomlands till fiskare på kontinenten som undrat om de ska förlora sin främsta inkomstkälla.

Frågan om ifall det ska bli en hård och avtalslös brexit har hängt över EU ända sedan det stod klart att de skulle lämna. Nu blev det till slut ett avtal, lagom till julafton dessutom. Bara det var nog bättre än vad många hade förväntat sig.

Nu går vi vidare

Det finns avtalspunkter att glädjas över. En del av den fria handeln kommer att upprätthållas enligt avtalet. Fiskebåtar med hemmahamn i exempelvis Belgien kommer inte att kastas ut ur brittiska vatten i första taget.

Samtidigt är det slut med exempelvis utlandsstudier inom ramen för Erasmus, EU:s utbytesprogram.

Det har sannolikt inte gått som alla velat, men nu finns i alla fall ett avtal. Inte minst har vi äntligen nått fram till slutet av den här långa vägen. Vi har nått den punkt där vi kan gå vidare från brexit. Det i sig är ett glädjeämne.