Reinfeldt och Lööf borde be bilisterna om ursäkt

Lögner om bilprovning är politiskt sprängstoff

Efter allt ståhej om Riksrevisionens granskning av Pisaundersökningen är det lätt att glömma att myndigheten presenterat mer material. Häromdagen kom en rapport om avregleringen av besiktningen 2010.

Den borde innehålla lika mycket politiskt sprängstoff som granskningen av vilka elever som skrivit Pisaprovet. Granskningen visar nämligen att beslutet att privatisera bilbesiktningen inte alls fått de effekter man lovade.

Det gäller framför allt priserna. När den dåvarande borgerliga regeringen först öppnade besiktningsmarknaden och sedan slumpade ut stora delar av Svensk Bilprovning lovade man att det skulle bli billigare för bilisterna. Det blev tvärt om.

Ökade priser

Mellan 2010 och 2019 ökade konsumentprisindex, alltså priser i allmänhet, med 10 procent. Under samma period blev en bilbesiktning i genomsnitt 56 procent dyrare. En ganska stor skillnad.

Meningen var också att valfriheten skulle öka. Det har den gjort, på sina håll. I rapporten konstaterar Riksrevisionen att framför allt många på landsbygden inte fått mer att välja på.

Marknaden domineras av tre stora bolag. Någon grund för den blommande småföretagsamhet som regeringen drömde om skapade inte privatiseringen.

Hört det förut

Det är en historia som vi hört förut. Löften om lägre priser och större valfrihet infrias bara delvis eller inte alls. Och när det gäller bilprovningen borde man ha vetat. Precis samma sak hade nämligen gjorts i Finland, med samma resultat.

När infrastrukturminister Åsa Torstensson från Centern - är det någon som minns henne - 2010 applåderade den första privata besiktningsstationen i Tyresö fick hon frågor om framtida priser. Svävande är nog rätt sätt att beskriva svaren.

Däremot pratade Torstensson en massa om mångfald och flexibilitet. Och om att hon ogillade statliga monopol. Kanske var det kärnan.

Vilseledde bilägare

Inför avregleringen 2010 vilseledde ministrar som Åsa Torstensson svenska bilister. Pratet om lägre priser och större konkurrens tycks ha varit en fasad. Vad det egentligen handlade om var att göra det möjligt för privata företag att tjäna pengar på ännu ett sätt. Och det trots att hon visste att det skulle bli vanliga människor som fick betala.

Ändå är det ingen som anklagar Reinfeldts regering för manipulation av fakta eller kräver en ursäkt till Sveriges bilister av ledaren för Torstenssons parti, alltså Annie Lööf.

Egentligen är det kanske lika bra. Det viktiga är att vi inte fortsätter att gå på samma tomma löften om privatiseringarnas välsignelse fler gånger.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.