Mellan dig och lägre elpris står Åkesson

Det måste gå att tvinga fram vindkraft

Vindkraften har förvandlats till ett kulturkrig.

I dag kom utredningen om hur kommunerna ska övertygas att tillåta mer vindkraft. Lösningen är att de ska få mer pengar från bolagen.

Man kan bli politiskt deprimerad för mindre.

Poängen med utredningen är att kommunerna ska lockas att säga ja till vindkraftsprojekt. Att den tillsattes 2021 berodde på att kommunalpolitikerna blockerade åtta av tio ansökningar.

– Pengar kommer att ges ut till närboende, till den berörda bygden och till kommunen där vindkraftsparken ligger, säger Terese Bengard, som ingått i utredningsgruppen, till Sveriges radio.

Kampanjer mot vindkraft

Särskilt borgerliga politiker har kampanjat mot vindkraft. Ett uppmärksammat exempel för ett par år sedan var desinformationen från Moderaterna i Kävlinge. För att skrämmas för ny vindkraft delade de ut en broschyr till hushållen där de klippt in bilder av vindsnurror mitt på stranden bland badgästerna.

Det var självklart bluff. Det förslag de kampanjade mot handlade om vindkraft långt ute till havs. Men folk blev oroliga.

Desinformation om vinkraft från Moderaterna i Kävlinge

Kommunalt självstyre

Varför har då kommunerna rätt att säga nej till vindkraft?

Utan utbyggnad räcker ju inte elen och folks elräkningar blir jättehöga. Mer vindkraft är nödvändig för utvecklingen i hela landet.

Men det kommunala självstyret står i vägen. Lokala opinioner kan fördröja och stoppa nya projekt, trots att de ofta knappt ens påverkas av dem. Dagens utredning gör inget för att ändra på det.

Motståndet mot vindkraft påminner om liknande rörelser som blockerar bygget av nya bostäder, infrastruktur eller kommunala verksamheter som skolor eller gruppboenden.

Ibland kallas de ”Not in my backyard”, ”inte på min bakgård”, förkortat Nimby.

SD:s kulturkrig

Men Nimby-rörelserna är inte ensamma. På senare tid har de fått sällskap av SD som av populistiska skäl hotar att stoppa i princip all storskalig vindkraft.

– Om man frågar mig så tycker jag att det är en felaktig prioritering. Det här snacket om att alla kraftslag behövs är just bara ett snack. Det är inte sant. Alla kraftslag behövs inte, utan det vi behöver är planerbar kraft, säger Jimmie Åkesson till Aftonbladet.

SD:s nästa kulturkrig riktas mot klimatpolitiken och den gröna omställningen. Resultaten är en dödlig cocktail: Lokala Nimby-opinioner, SD:s kulturkrig och populism i en enda röra.

Räkna med att din elräkning fortsätter upp.

Tvång

Det rimliga hade varit att se vindkraftsutbyggnad som ett riksintresse och låta det få företräde framför kommunpolitikernas planer. Kommunerna bör kunna få ha synpunkter men inte något veto.

Sverige är ingen federal stat och kommunerna inte egna delstater.

Men utredningens stora svaghet är just detta. Kommunerna kan fortsätta säga nej, och högerstyrda kommuner kommer med all sannolikhet att fortsätta göra det.

Olika Nimby-opinioner har sedan länge alldeles för stort inflytande på svensk samhällsutveckling. Vindkraften är bara det senaste offret.

Följ ämnen i artikeln