Mejla

Anders Lindberg

KD bjöd in USA:s abortmotståndare

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: AFTONBLADET / 2826

Alliance defending freedom klassas som en ”hatgrupp” och motarbetar kvinnors och homosexuellas rättigheter. Ändå samarbetar ledande Kristdemokrater med dem. Det avslöjar ETC.

Att Kristdemokraterna inte granskas som andra partier blev övertydligt i söndagens Agenda i SVT. Under förra veckan avslöjades att Lars Adaktusson, andre vice ordförande i KD, varit huvudtalare på ett hatmöte i Colombia med abortmotståndare och lobbyister mot homosexuellas rättigheter organiserat av ultrakonservativa Political Network for Values.

Nätverkets ordförande, Jaime Mayor Oreja, har tidigare kallat Francos fascistiska diktatur i Spanien för "en extraordinärt fridfull period”. På mötet pekade Brian Brown, ledare för amerikanska International Organization for the Family, ut journalister, liberaler och affärsmannen George Soros som huvudfiender.

Trots skandalen medverkade Lars Adaktusson i Agenda, som han tidigare varit programledare för, utan att få en enda fråga om detta. Inte heller Ebba Busch Thor eller någon annan KD-ledare har pressats på svar.

”Juridisk armé”

I går avslöjade ETC ytterligare besvärande uppgifter om Lars Adaktusson. Han har under sin tid som Europaparlamentariker vid två tillfällen bjudit in den amerikanska högerkristna organisationen Alliance defending freedom (ADF) samt deltagit i organisationens möten.

ADF kallar sig en ”juridisk armé” och organisationens över 2 000 advokater världen över driver fall mot rätten till abort och homosexuellas rättigheter. Den ansedda människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center har klassat ADF som en hatgrupp tillsammans med bland andra Ku Klux Klan.

I Sverige är organisationen kanske mest känd för att ligga bakom kampanjen för barnmorskorna Ellinor Grimmark och Linda Steen som av religiösa skäl vägrade utföra aborter. Med abortmotståndarnas språk kallas att vägra kvinnor abortvård för "samvetsfrihet" vilket det naturligtvis inte handlar om. Antingen gör man sitt jobb eller så får man sparken, konstigare är det inte.

Talande för hur de arbetar

Barnmorskekampanjen är talande för hur ADF arbetar. Genom att hävda påhittade rättigheter som "samvetsfrihet" försöker lobbyisterna skambelägga aborter och minska tillgången till vård. Syftet är att därigenom tvinga kvinnor att avstå från abort även om de skulle vilja. Och metoden fungerar. I Italien har exempelvis denna typ av vårdvägran gjort att det på många håll är svårt att få tillgång till abortvård.

Kristdemokraterna har en lång historia av engagemang i underlivsfrågor av olika slag. Partiet bildades 1964 som en protest mot bland annat att kristendomsundervisningen togs bort i skolan och har sedan dess även varit kritiska till aborträtten och motarbetat rättigheter för homosexuella.

Opålitliga om aborträtten

I dag är formuleringarna luddiga och partiet pratar om "förebyggande arbete" och "stöd" för att minska antalet aborter. Samtidigt är det ingen tvekan om att KD är opålitliga i frågan. "En abort innebär att ett liv släcks", dundrade Ebba Busch Thor när hon 2017 lyfte frågan om att abortlagen kan behöva ses över. Denna gång var argumentet den medicinska utvecklingen och att för tidigt födda barn kan räddas allt tidigare.

Men det verkliga motivet är naturligtvis att Kristdemokraterna i grunden är samma parti som de alltid varit.

Det är samma sak med homosexuellas rättigheter. Utåt säger KD att de är för allas lika värde men de motarbetade exempelvis samkönade äktenskap och i fjol gick alla partiledare utom Ebba Busch Thor och Jimmie Åkesson i Prideparaden i Stockholm. Busch Thor höll till och med sitt sommartal samtidigt som paraden, men utan att ens nämna HBTQ-frågor.

Vill kriminalisera homosexualitet

Lars Adaktusson är heller inte ensam. Enligt ETC har flera andra högt uppsatta kristdemokrater samarbetat med just ADF. Inget annat parti skulle komma undan något sådant. I både MP och SD har politiker i stället tvingats sluta efter liknande skandaler.

Att KD tvärtom accepterar samarbete med ADF, en hatgrupp som enligt Southern Poverty Law Center bland annat vill kriminalisera homosexualitet, säger faktiskt allt.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.