Mejla

Pernilla Ericson

Trots IS nederlag är terrorn ännu vardag

Attackerna i Sri Lanka

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolpersonal i Ahmadabad, Indien, ber för de terrordrabbade i Sri Lanka.
Foto: Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skolpersonal i Ahmadabad, Indien, ber för de terrordrabbade i Sri Lanka.

Kraften i smällen fick klockan i tornet på S:t Anthonys kyrka i Colombo att stanna på 8.45. Det var som att tiden stannade upp.
Sri Lanka åtnjöt en bräcklig fred efter ett brutalt inbördeskrig. I Zionkyrkan i Batticaloa hade söndagsskolan precis avslutats när bomben sprängdes. I tät följd detonerade självmordsbombare sprängladdningar, måltavlorna var fullsatta kyrkor och lyxhotell under påskhelgen i Sri Lanka. Under natten till måndagen desarmerades ännu en bomb på flygplatsen i Colombo. 87 detonatorer till bomber hittades på måndagen på en busshållplats i samma stad. Ett högst illavarslande fynd.

Islamistgrupp pekats ut

Närmare 300 personer har rapporterats döda, och över 500 skadade. Många av de avlidna är barn, och flera av dödsoffren är så illa brända att de ännu inte kunnat identifieras. I skrivande stund har ingen tagit på sig de koordinerade terrordåden, men en lokal militant islamistgrupp har pekats ut. 24 personer är gripna.
Världen fortsätter att plågas av den målmedvetna terrorn. Syftet är alltid detsamma. Skada och döda, sprida skräck, söndra samhället och piska upp hat. Turistnäringen i Sri Lanka hade hämtat sig efter decennier av blodigt inbördeskrig, men efter attackerna ringlade köerna på flygplatsen timslånga. Ett flertal offer var utlänningar. En dansk familj förlorade tre barn, och danska liksom svenska UD avråder nu från icke nödvändiga resor till Sri Lanka. Även den ekonomiska skadan av attentaten kan bli enorm.

Antimuslimska attacker

Dåden hotar också att antända en farlig gnista. Spänningen är stor mellan religiösa grupper och har varit det ända sedan inbördeskriget mellan regeringen och terrorklassade gerillagruppen Tamilska tigrarna. För ett år sedan utförde hundratals buddhister antimuslimska attacker i distriktet Kandy, mot muslimer, deras hus, butiker och moskéer, och muslimska mobbar svarade brutalt mot både srilankeser och buddhisttempel. Hat och rykten spreds som en löpeld på Facebook. Våldsamheterna hejdades först när man utlyst undantagstillstånd, med stora befogenheter till polis och militär.

Därtill rapporterades i fjol över 80 fall av hot och våld mot kristna i landet. Nu råder åter undantagstillstånd, utegångsförbud, sociala medier har begränsats och människor uppmanas till lugn.

Varnades om terrorhot

I nuläget handlar det för Sri Lanka om att sörja, stabilisera, utreda. Frågor kommer att kräva svar. Tio dagar före terrordåden i Sri Lanka mottog säkerhetstjänsten information om att landets kyrkor kunde vara måltavlor för terror, rapporterar The New York Times. Ändå verkar inga åtgärder ha vidtagits. Sri Lankas premiärminister inskärpte på söndagen att han inte blivit underrättad.

Efter IS nederlag i kriget i Syrien och Irak var det många experter som varnade för att terrordåden i världen kunde trappas upp. Därtill har det bara gått en månad sedan terrordådet mot moskéerna i Christchurch i Nya Zeeland.

Inget land har råd att bortse från varningar om hotande attacker, vare sig från islamister eller högerextrema. Det internationella samarbetet mot terrorn är viktigare än någonsin.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.