Mejla

Jenny Wennberg

Livet inställt på obestämd tid

Men bortom corona finns möjlighet till en nystart för Sverige

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Coronaviruset som resulterar i sjukdomen Covid-19 har ställt livet på ända, lett till varsel och att livet pausats på många sätt.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset som resulterar i sjukdomen Covid-19 har ställt livet på ända, lett till varsel och att livet pausats på många sätt.

Under en normal månad i Sverige varslas 3000 människor.
Men mars månad var ingen normal månad. 18 400 varslades, 13 000 av dem bara under den senaste veckan.

Hårdast drabbade är hotell- och restaurang och resebranschen, som tillsammans står för runt 75 procent av varslen.

Livet har ställts in på obestämd tid. Även om det fortfarande finns människor som uppenbarligen tror att de står över coronaviruset, har de allra flesta tagit ansvar för sig själva och andra. Vi bidar vår tid i mycket små cirklar och gör vårt bästa för att undgå att bli sjuka och smitta andra.

Det är bra för folkhälsan, men dåligt för ekonomin.

Backar företag och arbetstagare

Otrygghet är det enda som existerar just nu. Men därför blir det också ännu viktigare med politiker som fattar beslut för att bygga upp något som i alla fall om man kisar kan likna trygghet. Vi är rädda, rädda för att förlora våra anhöriga, livet, jobbet.

Magdalena Andersson och regeringen har vidtagit en rad åtgärder som visar att man backar svenska företag och arbetstagare.

Men det finns fortfarande kvar åtgärder att sätta in för att förbättra Sveriges förutsättningar att komma tillbaka efter krisen. Förändra reglerna för a-kassan och korta ner tiden som krävs för att kvalificera sig för den är en av åtgärderna. Men även om insatser krävs för att rädda den akuta situationen, kommer det också krävas åtgärder när vi väl är ute ur detta för att stimulera ekonomin.

Arbetsmarknadspolitiska insatser och infrasturkturbyggen. Århundradets sämst timeade förslag om att smula sönder Arbetsförmedlingen borde helt strykas. Om vi någonsin behövt en sammanhållen Arbetsförmedling så lär det bli framöver.

Nystart för Sverige

Krisen har visat oss vad som inte fungerar och var marginalerna behöver bli större. Just nu är det ingen som ropar efter rut, däremot efter mer vårdpersonal och mer handsprit och skyddsutrustning till vårdpersonalen. När vi ställs inför fullbordat faktum är det här vår prioritering. Uppenbarligen är det en stark välfärd, en sjukvård och omsorg som pallar trycket vi vill ha. Inte just in time-lager och annat trams. Det här kan bli möjligheten till en ny grön giv och en socialt hållbar omställning av Sverige.

Det största samhällsprojektet under vår livstid. Vi står mitt i det just nu. Ingen vet om något av allt det som görs just nu kommer räcka. Att svensk ekonomi inte kommer överleva utan resoluta beslut som hjälper både företag och arbetstagare över hindret är det enda som är uppenbart. Det, och att kloka politiker drar lärdom av det som händer just nu och justerar samhället i enlighet med det.

Det här är en möjlighet till en nystart för Sverige.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN