Mejla

Jonna Sima

Hakelius smaklösa mobbning av Stenevi

Blåser i hundvisslan och håvar in grabbiga garv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Johan Hakelius hånar en teckning som MP:s språkrör Märta Stenevi ritat i Dagens Nyheter.
Johan Hakelius hånar en teckning som MP:s språkrör Märta Stenevi ritat i Dagens Nyheter.

LEDARE

Miljöpartister är landets mest utsatta politiker. Det visar Brottsförebyggande rådets, Brå, kartläggning av hot, våld och trakasserier mot politiskt förtroendevalda från förra året. Kvinnor och unga drabbas värst, medan förövarna oftast är män.

Det kan tyckas besynnerligt att riksdagens minsta parti provocerar allra mest. Vad är det egentligen som utlöser denna våg av hat och hot? Generös invandring, hbtq, feminism och klimatet är några frågor som är centrala för Miljöpartiet. Det är också några av de vanligaste ämnena som förtroendevalda undviker att engagera sig i på grund av riskerna det för med sig, enligt Brå-rapporten.

Men det kan också vara en lättsam teckning som väcker ont blod. Fråga bara Expressens krönikör Johan Hakelius.

Hånar en teckning

I helgen var skribenten – som verkar ha våta drömmar om att bo i ett Storbritannien när landets klassamhälle såg ut om i Downton Abbey – nämligen ovanligt uppretad.

Han hade läst Dagens Nyheters partiledarintervju med MP:s ena språkrör, Märta Stenevi. Tidningen hade uppmanat henne att måla sin vision om Sverige på ett blädderblock. Hon ritade en enkel bild med sol, buskar, hus och vatten. Där bland annat en familj bestående av papporna Niklas och Mohammed och deras barn bor.

Att familjen är just ett gaypar med skilda etniciteter bockar av mycket på listan för de personer som stör sig på Miljöpartiets "politiska korrekthet".

Kanske fick det även Johan Hakelius kropp att klia under tweedkostymen. Men måhända kändes det för primitivt att hacka på, dessutom hade han ju bara genom att beskriva familjen blåst i hundvisslan och fått igång blodtrycket hos sina konservativa läsare.

”Femåring utan talang”

Istället riktar Hakelius sitt raseri mot själva tecknandet. Märta Stenevi ritar som "en femåring utan någon särskild talang", förklarar krönikören och landar i den politikerföraktande slutsatsen att han är glad att han har slutat rösta.

Det är inte svårt att föreställa sig de grabbiga höhö-garven som han håvar in med sådana raljanta formuleringar. Särskilt om en miljöpartist som alla redan älskar att håna.

Hakelius krönika är ett typiskt exempel på vuxenmobbning. Vem kommer över huvud taget ens på den smaklösa idén att håna en partiledare för att den ritar som ett barn?

Nu vet vi svaret.

Chatta med Jonna Sima om dagens ledare klockan 09:00. Du kan skicka in dina synpunkter och frågor redan nu!

Skriv inlägg
 • Jonna Sima

  Tack för ert deltagande! Diskutera vidare med era vänner och kollegor under dagen – och dela gärna texten! :) Ha det fint till nästa gång. /Jonna

 • Jonna Sima

  Visst kan politiken vara sjaskig, Gud må förlåta även mig för vissa rader. :)

  Tycker ändå att Expressen-krönikan var värd att tas upp i ljuset av Brå-rapporten. Det visar hur MP systematiskt utsätts på ett sätt som inte riktigt står i proportion till deras storlek. Och att det är värt att diskutera.

 • Tycker ledaren säger allt. Ganska svensk trots allt och inte alls speciellt ovanlig. Skulle nog säga att allt som har med politik att göra är ganska sjaskigt när det gäller ordval. Ingen nämnd och ingen glömd

  Fredrik
 • Jonna Sima

  Det skulle vi visst kunna skriva om. Men i SD:s fall brukar det handla om kritik mot politiken eller rasistiska utspel från partiets företrädare. Det är något annat än infama drev och mobbing.

 • Märkligt att man aldrig ser liknande reaktioner från AB när krönikörer och andra raljerar om sverigedemokrater på samma sätt. Men det kanske bara är "mobbing" mot vänsterpartierna som behöver uppmärksammas?

  Peter

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Boris Johnson tror sig stå över lagen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Johan Hakelius

Märta Stenevi

Dagens Nyheter

Politik

Feminism

Hbtq