Mejla

Jonna Sima

Föräldrar måste kunna vabba i RS-epidemin

Försäkringskassans regler kan vara farliga för barns liv

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Många barnsjukhus är fulla med svårt sjuka små barn med RS-virus. Familjer uppmanas att hålla syskon i förskoleålder hemma tills epidemin har klingat av.
Många barnsjukhus är fulla med svårt sjuka små barn med RS-virus. Familjer uppmanas att hålla syskon i förskoleålder hemma tills epidemin har klingat av.

LEDARE

Strax efter att regeringen lättade på coronarestriktionerna rullade en annan epidemi in som främst har drabbat småbarnsfamiljer. Sedan ett par veckor är många barnsjukhus i landet fulla av RS-sjuka spädbarn. För vuxna och större barn innebär RS-viruset inte mycket mer än förkylningssymtom. Men små barn kan bli allvarligt sjuka.

Eftersom barn under sex månader andas främst genom näsan kan de få svårt att äta, dricka och andas när näsan är täppt av slem.

Förklaringen till den höga smittspridningen ligger i att få små barn har smittats av RS under coronapandemin. Den sociala isoleringen bromsade inte bara upp covid-19, utan också många andra smittsamma sjukdomar. Det är effekten av att nästan tre årskullar saknar immunitet mot RS som vi nu ser resultatet av.

Smittas av storasyskon

De flesta spädbarn som ligger inlagda har smittats av ett storasyskon. Alla med små barn vet hur svårt det är att få ett snorigt förskolebarn att slutat krama och pussa sitt småsyskon.

Folkhälsomyndigheten har gått ut med en uppmaning om att skydda barn under sex månader. Landets 21 regioner har tolkat det på olika sätt. I Uppsala, Västra Götaland och Stockholm rekommenderar man familjer med barn yngre än ett år att om möjligt låta äldre syskon vara hemma från förskolan.

De nya rekommendationerna har inte varit lätta att efterfölja. Den som är föräldraledig med det nyfödda barnet kan ha svårt att orka och hinna med att ta hand om ett eller flera syskon, som kanske också är sjuka. Särskilt som regionernas rekommendationer ofta är luddigt formulerade och gäller fram tills epidemin "har klingat av". Det kan innebära att familjen ska hålla sina förskolebarn hemma i månader.

Får inte vabba

Föräldrar som vänder sig till Försäkringskassan för att fråga om den förälder som jobbar kan stanna hemma och vabba med de äldre syskonen får ett blankt nej, om det inte finns "särskilda skäl".

Som regelverket ser ut nu är det bara de familjer som har råd och kanske möjlighet att vobba, det vill säga jobba hemifrån med sjukt barn, som kan följa rekommendationerna i några av landets största regioner.

Under pandemin ändrades regler – karensdagen och förebyggande sjukpenning – som hindrade ett fungerande smittskyddsarbete. Här gör man tvärt om – och hävdar en regel som faktiskt kan vara farlig för små barns liv. Det är faktiskt inte rimligt.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

BB-krisen har lett till sex döda barn

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Barns hälsa

Coronaviruset

Barn & unga

RS-virus

Förskolebarn

Syskon

Folkhälsomyndigheten