Sveket mot äldre kan inte fortsätta

Fler timvikarier gjorde att smittan ökade

Låg bemanning, hög andel timvikarier, många som känner att de måste gå till jobbet trots att de är sjuka och brist på skyddsutrustning. Det hade kunnat vara en sammanfattning av förutsättningarna för smittspridning på landets äldreboenden.

Det är dessutom den bild av verkligheten som skyddsombud och andra förtroendevalde i fackförbundet Kommunal ger av situationen i våras. Och värst var det på precis de boenden som drabbades hårdast av virusets framfart.

Smittspridning var till exempel nästan dubbelt så vanligt på boenden där mer än var femte anställd var timvikarie. Många hade dessutom alltför få anställda redan före pandemin.

Hälften av alla boenden har svarat

Fackförbundet har gjort ett ambitiöst arbete. 1 500 fackliga ombud har svarat på en enkät med 25 frågor. De kommer från över 1 000 olika boenden, hälften av alla i Sverige.

Kommunals rapport betyder att det vi egentligen vetat nu finns dokumenterat svart på vitt. Det största misslyckandet för den svenska coronastrategin - sveket mot de äldre - är till stor del en resursfråga. Den handlar om bristande bemanning, om otrygga anställningar och en arbetssituation som gör det omöjligt att stanna hemma när man är sjuk.

Också skyddsutrustning och möjligheter att organisera vården på ett smittsäkert sätt är resursfrågor. När det blev brist på sjukvårdsmaterial stod äldreboenden sist i kön. Och någon vidare uppbackning från myndigheterna kunde personalen inte räkna med.

Fackets underlag är viktigt

För den kommission som nu ska granska hanteringen av pandemin måste Kommunals rapport vara ett viktigt underlag. Redan nu är det dock nödvändigt att alla äldreboendens huvudmän drar rätt slutsatser. Arbetsvillkoren behöver vara rimliga, utbildningen måste bli bättre och resurserna större.

Har inte bristerna från i våras rättats till är det verkligen hög tid.
Samtidigt måste vi komma i håg att de brister pandemin har avslöjat inte på något sätt är nya. Arbetsvillkoren för de som ger de sköraste i vårt samhälle omvårdnad har varit dåliga länge. Och resurserna har varit otillräckliga lika länge. Det saknas personal och det saknas platser.

Och det kommer inte att bli lättare. Enligt Sveriges Kommuner och Regioner ökar antalet svenskar över 80 år med 50 procent till 2030. Om tio år kommer 750 000 svenskar att ha nått den åldern.

Skatten kan inte sänkas

Samtidigt växer befolkningen i arbetsför ålder bara med fem procent. I klartext betyder det att en större andel av våra gemensamma resurser måste gå till vård och omsorg. Och det även om vi skulle bortse från behovet av att ge personalen bättre arbetsvillkor eller risken för nya pandemier. Och det är verkligen inget vi ska bortse ifrån.

Nu får det vara slut på skattesänkningarna. Och resurser till personal eller skyddsutrustning ska aldrig begränsas av privata vinstintressen.

Det är två slutsatser som borde vara så självklara att de knappt behövde uttalas. Ändå vet vi att det är precis vad den politiska debatten måste handla om när pandemin en dag är besegrad.