"Amerika först" besegrar inte den islamska terrorn

Världen behöver en nystart

Wien utsattes på måndagskvällen för ett terrorattentat. En av förövarna sköts på plats av polis. Han bar automatvapen och ett bombbälte som senare visade sig vara falskt. Mannen var 20 år gammal, sympatiserade med IS och ska tidigare ha dömts för att ha försökt resa till Syrien.

Tre dagars landssorg har utlysts i Österrike. Fyra människor inklusive en gärningsman har hittills avlidit efter att flera terrorister slagit till mot en synagoga och olika platser runt centrala Wien på måndagskvällen.

Det var kvällen innan staden skulle gå in i en andra lockdown på grund av coronaviruset. Många Wienbor njöt av en sista måltid ute på åtminstone två veckor. Då attackerade terrorn vad som brukar beskrivas som Europas hjärta.

Enligt Österrikes inrikesminister har den avskyvärda attacken utförts av minst en islamistisk terrorist med IS-sympatier. Alltså den Islamiska stat som USA:s Donald Trump påstår sig ha besegrat.

Obamas fredspris

Men är det något vi vet efter de senaste veckornas islamistiska terrorattentat i Paris, Nice och Wien så är det att kampen mot terrorn är långt ifrån över.

Den kommer aldrig att besegras av någon enskild ledare eller något enskilt land, utan den kräver ett globalt idogt och tätt samarbete. Och är det något Trump har förkastat så är det just det.
Tänk att det bara är 11 år sedan Barack Obama fick motta Nobels fredspris i Oslo. Den norska Nobelkommittén lyfte i sin motivering fram det tal som den amerikanske presidenten hållit i Kairo samma år. Där inledde han med att hälsa på arabiska och sade bland annat att han önskade se en nystart mellan den muslimska världen och USA.
Känslan var att Obama hade skapat ett nytt klimat i internationell politik.
Tio år senare har vi ett mer polariserat och oförsonligt klimat än någonsin.

Trumps ”Amerika först”-linje

När Donald Trump valdes till president 2016 gjorde han det med löftet om att sätta Amerika först. Förolämpningar mot gamla samarbetspartners och svassande för tyranner och diktatorer har varit Trumps utrikespolitiska linje. Han har ideligen kritiserat multilaterala organisationer som Nato, FN, WHO och EU. Den politiken har rubbat maktbalanserna i världen och utnyttjats av ledare som sett sin möjlighet att flytta fram positionerna.
Turkiets despotiska president Recep Tayyip Erdoğan har tagit den chansen. Han har förvridit den franska ilskan mot terrorn till att den handlar om islamofobi, ett makabert buskap som dessvärre fått resonans i stora delar av den muslimska världen.

Stefan Löfven har i ett inlägg på Facebook markerat sitt stöd för Frankrike: "Vi ska möta våldet, terrorismen och extremismen med fasthet". Problemet är att det "vi" som statsministern beskriver saknar kraft.

Valresultatet i USA kan förhoppningsvis leda till att det internationella samarbetet för fred och stabilitet får den nystart världen så väl behöver.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.