Samhället är inte redo för kvinnliga gangsters

Jämställdheten har gått för långt

Kriminaliteten har blivit mer jämställd.

Who run the world – girls?

I flera år har jämställdhetsdebatten försökt få tjejer att tro mer på sig själva och sin förmåga. Nu har de börjat lyssna. Medan myndigheterna sett mellan fingrarna har tjejer gått från passiva flickvänner till aktiva gangsters.

På väg till ett bröllop stoppades en tjej av tullen på Öresundsbron. Hennes brist på packning var misstänkt. Istället för en outfit hade hon packat fyra pistoler i sina trosor och två i behån.

I två tjejers hotellrum hittade polisen 300 kilo narkotika. De var nya för polisen och helt ostraffade. Deras gömställe rymde tillräckligt med droger för ett årsförbrukning på Stureplan.

Kriminaliteten börjar bli mer jämställd.

Hur blev det så?

Stereotyper

Det manligt kodade brukar värderas högre. Den kriminella miljön är inte en arena fredad från könsstereotyper. I artikel efter artikel får man följa killar som skjuter sina barndomsvänner.

Samtidigt har tjejerna lyssnat på mordpoddar, läst Camilla Läckberg och suktat efter spänning. De vill vara en av grabbarna. Det är coolt att vara med en kille som har makt och cash.

Tjejer tar plats, menar författarna Diamant Salihu och Evin Cetin i sina böcker om gängkriminaliteten. De agerar inte som springpojkar utan som ledargestalter med maktvittring.

När fokus legat på utåtagerande killar har man missat tjejerna.

Sexism

Myndigheterna har varit sexistiska. I jakten på killar har det uppstått ett maktvakuum där tjejer tagit plats. De har arbetat under radarn samtidigt som deras killar och bröder åkt dit. När gängkriminaliteten ökar och drömmen om snabba cash fortsätter existera kommer fler tjejer stiga i graderna i gängen.

Men helt ovetandes är inte Polisen. I sin kartläggning menar myndigheten att fler gått från passiv medföljare till aktiv bov. De är fullvärdiga medlemmar i gängen. De tar inte bara socialt ansvar, de projektleder även våldsdåd.

Inte redo

Är samhället redo för den här utvecklingen? Svaret är nej.

Under flera år har rapport efter rapport visat hur Statens institutionsstyrelse, SiS, har misskött sitt uppdrag. Omhändertagna tjejer blir utsatta för våld, övergrepp och sexuellt ofredande. Nästan uteslutande är förövaren en manlig personal.

Om tjejerna mot förmodan skulle tvingas hamna på ett hem kan de behöva vänta. Tyvärr är de flesta platser på SiS-hem upptagna av killar. Tjejer får ta en kölapp.

Drömmen om jämställdhet var en dröm om att fler tjejer skulle ta plats i bolagsstyrelser, bli bättre på att förhandla upp sina löner och våga säga ifrån. Men utvecklingen blev en annan.

Nu när allt fler tjejer är gangsters har nog jämställdheten gått för långt.