Nu pratar vi på riktigt om "lösdriveriförbud"

Slappt folk utan arbete och bostad ska städas bort

Östermalmsborna driver omkring utanför NK.

Det är dags att få ordning på det här landet. Och Svenska Dagbladets oberoende moderata ledarsida är som vanligt redo att gå i bräschen för de mest radikala åtgärder för att få pli på befolkningen.

Paulina Neuding föreslår i en ledare (23/9) ett nationellt tiggeriförbud.

Och inte nog med det.

När tiggeriet är förbjudet är det dags för ännu hårdare tag – genom att utreda ett förbud mot lösdriveri ska vi göra Sverige till en ”mindre attraktiv destination för kringresande ligor som ägnar sig åt sådant som åldringsbrott, stöldturnéer och vägpirateri innan de lämnar landet igen”.

Gjorde stan osäker

Enligt den gamla svenska lösdriverilagen var det förbjudet att sakna arbete och bostad. Den som drog omkring utan varken eller, och därmed ansågs göra stan osäker, riskerade på 1800-talet att bli gripen och dömd till tvångsarbete.

Lagen avskaffades 1965 och ersattes av ett förbud mot ”samhällsfarlig asocialitet”.

I dag är det varken olagligt att driva omkring på ett löst vis eller bete sig asocialt. Det räcker med att följa ordningslagen. Och sådant som stöldturnéer och vägpirateri är naturligtvis också förbjudet.

Hårdare tag

Det enda ett lösdriveriförbud skulle tillföra i praktiken är en kriminalisering av arbets- och hemlöshet. Precis som ett nationellt tiggeriförbud är det förmodligen dessutom tänkt att skapa en mer städad stadsbild.

Det är ingen slump att så bisarra förslag som lösdriveriförbud dyker upp nu. SD, M, KD och L har vunnit valet, Ulf Kristersson ska försöka bilda regering. Nu förskjuts allt – det som tidigare var hårda tag är snart klena nypor.

Finns riktiga lösningar

Brottslingar ska förstås gripas. Men det finns andra lösningar på tiggande, fattigdom och lösdriveri.

Hemlösa kan erbjudas bostäder. Arbetslösa kan få hjälp att komma in i arbetslivet. Vi kan bygga fler härbärgen med tillgång till rinnande vatten, trygghet och mat, satsa på sociala insatser som hjälper folk att bli en del av samhället.

Bistånd från Sverige och EU kan gå till riktiga hjälporganisationer i Rumänien och Bulgarien som erbjuder utbildning och sätt att ta sig ur fattigdomen. Till det behövs satsningar på att motverka den utbredda diskrimineringen av romer.

Men det är inte tid för sådant daltande. Biståndet ska bort, a-kassorna sänkas, gatorna städas.

Passa på att njuta av höstsolen och driva omkring lite medan du kan.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln