Abortmotståndarna fick inte vägra kvinnor vård

Barnmorskan Ellinor Grimmark förlorade igen

Fick nobben i Europadomstolen. Barnmorskan Ellinor Grimmark (t.h.) och hennes juridiska ombud Ruth Nordström (t.v.).

Barnmorskan Ellinor Grimmark lyckas inte försvåra för Sveriges kvinnor att få göra abort. Det är ett strålande besked i en annars dyster nyhetsvecka.
Fallet Grimmark har fått stor uppmärksamhet. Ellinor Grimmark var anställd som sjuksköterska och läste barnmorskeutbildningen med studielön från region Jönköping. Vid barnmorskeexamen 2014 meddelade hon dock att hon ville ha rätt att vägra utföra uppgifter som ingår i en barnmorskas yrkesroll.

På grund av sin kristna tro vill hon varken utföra abort, sätta in kopparspiral eller ge dagen-efter-piller. Av alla yrken Grimmark kunde ha bestämt sig för, så valde hon alltså ett där arbetsvägran skulle bli huvudsysslan.

Jobberbjudandet drogs självklart tillbaka, varpå Ellinor Grimmark anmälde landstinget för diskriminering. Profilerade abortmotståndaren Ruth Nordström är Grimmarks juridiska ombud, och hon pekade tidigt ut målet att få upp fallet i Europadomstolen. Med vackra ord som ”samvetsfrihet” har de försökt tvinga Sverige att införa en så kallad samvetsklausul, möjligheten att vägra kvinnor vård. Efter en tung förlust i tingsrätten – det blev nobben i hovrätten – gick de vidare till Arbetsrättsdomstolen. De förlorade även där.

SD-styret insåg att det var för impopulärt att gå på aborträtten, och partiet gjorde helt om. Motståndet var helt enkelt för starkt.

I Sverige har partier längst ut på högerkanten försökt tafsa på aborträtten på olika sätt. Senast i fjol talade Kristdemokraternas Ebba Busch Thor om samvetsfrihet – vårdvägran – som en ”mänsklig rättighet”. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sa 2018 att abort främst förekommer i ”fallerande familjer”. Partilinjen byttes abrupt när SD-styret insåg att det var för impopulärt att gå på aborträtten, och partiet gjorde helt om. Detta efter att i åratal ha hejat på Paula Bielers och Julia Kronlids vurm för sänkt abortgräns och vårdvägran. Motståndet var helt enkelt för starkt.

Barnmorskan Ellinor Grimmarks fall har stor betydelse. Det är en del av en internationell kampanj för att påverka europeisk aborträtt, vilket Ekot avslöjade. Grimmark har stöd av stenrika amerikanska lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom, som verkar för att förbjuda alla aborter. En dom till hennes fördel hade kunnat sätta den svenska abortlagstiftningen i gungning.

I Italien – vars övriga brister i vårdkapaciteten nu blottas – ser vi resultatet av utbredd “samvetsfrihet”. Det är på pappret lagligt att göra abort. Men med trycket från katolska kyrkan, och möjlighet till vårdvägran, så är det nästintill omöjligt för italienska kvinnor att få göra abort. Aborter sker ändå, men kvinnorna söker sig utomlands eller in på farligare vägar.

Vi vet att aborträtten är fullkomligt grundläggande för kvinnohälsan. Vi vet att där möjligheten till en trygg abort inte finns, där sker otrygga aborter, med risk för kvinnornas liv. För att inte tala om vad det skickar för signaler till vårdtagare när barnmorskor vägrar att utföra vissa uppgifter. Som om beslut om den egna kroppen vore något att skämmas för.
Europadomstolen kommer inte att ta upp Ellinor Grimmarks fall. Det är ett besked värt att fira. Svenska kvinnor har inte stridit fram den nuvarande aborträtten, bara för att se den luckras upp av högerpopulister och religiösa fanatiker.
När väl coronakrisen har lagt sig, så finns kvinnors rätt till vård kvar. Ohotad.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.