Mejla

Daniel Swedin

Politikerna flyger med förtroendet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Eskil Erlandsson bjöds till en exklusiv vildsvinsjakt i Tyskland av skogs­bolaget SCA.
Foto: LOTTE FERNVALL
Eskil Erlandsson bjöds till en exklusiv vildsvinsjakt i Tyskland av skogs­bolaget SCA.

”Genom att byta jobb får man nya erfarenheter, växer som människa och ­vidgar sina vyer.”

Så skriver förre S-finansministern Pär Nuder i en Dagens Industri-krönika med den självmärkvärdiga rubriken ”Caesars hustru får inte misstänkas”.

Och ja han borde väl veta. Sedan valförlusten 2006 har Nuder en karriär som styrelseproffs och rådgivare åt riskkapitalister som bland annat äger friskolor.

Han är inte ensam om att gilla jobb­rotation.

Dörröppnare till näringslivet

Förre finansministern Anders Borg har blivit vice ordförande i investmentbolaget Kinnevik och styrelseledamot i mobil­operatören Millicom. Erik Åsbrink –en annan gammal finansminister – jobbar för investmentbanken Goldman Sachs.

Är det här människor som har unik kunskap om näringslivet, som vet saker om mobiltelefoni och friskolor ingen ­annan vet? Nej.

Deras värde är som dörröppnare mellan politik och näringsliv. De vet i vems öra man ska viska och vems hand man ska skaka.

Det är klart att folk måste få arbeta även efter ett regeringsskifte, efter politiken. Men någon rimlighet måste det finnas.

Det är lätt att applådera när regeringen vill utreda karantänregler för bland annat ministrar och statssekreterare innan de tar anställning i till exempel påverkansbranschen.

Men sådant råder inte på de märkligheter man kunnat läsa om den senaste tiden.

Bjuden på vildsvinsjakt

Riksdagsledamoten och ex-ministern Eskil Erlandsson (C) har låtit sig bjudas på lyxig vildsvinsjakt i Tyskland av skandal­bolaget SCA, rapporterar Svenska Dagbladet. Och i går kunde Afton­bladet berätta att Oscar Stenström – statssekreterare hos näringsminister ­Mikael Damberg – rest till Saudiarabien tillsammans med Marcus Wallenberg.

Blotta misstanken om intresse­konflikter, bristande integritet och oklara­ lojaliteter äventyrar förtroendet för ­politiken och demokratin.

Om våra politiker inte vill låta Caesars hustru misstänkas borde de nog tänka över vilka flygplan de kliver på, både under och efter sin tid som folkets företrädare.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: Daniel Swedin

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.