Kommunernas krisstöd är ett orättvist lotteri

Oreglerad verksamhet drabbar utsatta

Deltagare i minnesstunden för offren i flygolyckan i Örebro där nio personer omkom.

Kriser, små som stora och av olika slag, är ofta oväntade. Det man med all säkerhet dock vet är att det kommer ske igen och då behöver kommuner, regioner och staten vara redo för att ge rätt stöd till drabbade och anhöriga. Flygolyckan i Örebro där åtta fallskärmshoppare och en pilot omkom är ett färskt exempel på när det värsta händer.

Alla kommuner erbjuder någon form av krisstöd, det som tidigare kallades POSOM-grupper, men ambitionsnivån skiljer sig åt. Det kan bero på kommunens storlek, plats, resurser och tidigare erfarenhet.

När olyckan är framme är det viktigt att snabbt sätta igång krisstödet och efter det akuta läget handlar det till en början om så enkla saker som en filt, en trygg hand på axeln, närvaro och förmågan att lyssna.

Frivilliga insatser

I många av kommunernas krisstödsgrupper, som socialtjänsten håller i, ingår även frivilliginsatser från civilsamhället som till exempel Rädda barnen, Röda korset och präster från Svenska kyrkan.

I ett sekulärt land som Sverige förväntas präster ge samma professionella stöd som en utbildad krispsykolog. Skolavslutningar i kyrkan är utrett av Skolinspektionen och myndigheten kom fram till att det är ok så länge det inte förekommer religiösa inslag och alla känner sig välkomna. Frågan är om det går att garantera i kommunernas krisstöd?

Oreglerad verksamhet

Alla svenskar är inte kristna och för en del är tro helt irrelevant. Det är något som förbundet Humanisterna har reagerat på, de kräver att det finns icke-religiösa alternativ på likvärdiga villkor, som de kallar "humanistisk medmänniska".

Fler olika slags religiösa samfund, icke-religiösa stödfunktioner samt psykologer specialiserade på krissituationer behöver ingå i det lokala arbetet. I en kommunal budget är krisstödet ingen större post, så det är genomförbart för att fler ska känna sig inkluderade i sitt livs värsta stund.

Den här verksamheten saknar reglering i socialtjänstlagen och gränsdragning och ansvarsfördelning mellan kommuner och regioner är aningen oklar. Sverige står garanterat inför fler kriser och därför krävs ett helhetsgrepp. Hemkommun och eventuell tro ska inte spela någon roll när en katastrof inträffar.

En nationell samordnare och tydligare lagstiftning är lösningen på det godtyckliga krisstödsarbetet.


Kommunernas krisstöd är oreglerat. Så stödet människor som till exempel drabbats av en större olycka får ser olika ut. Dessutom ingår ofta präster från Svenska kyrkan i krisgrupperna. Vad tycker du om det här?

Chatta med Joanna Abrahamsson. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Joanna Abrahamsson
    3 aug 2021

    Stort tack för era frågor! Ledarchatten stänger nu för idag.

  • 3 aug 2021

    Präster har vana att prata med människor i kris. Så det behöver ju inte vara med religiösa inslag. Jag tror om jag skulle behöva hjälp är det bara att någon erbjuder sig att lyssna så blir det bättre. Att sätta ord och formulera i tal hjälper. Men samtidigt kan man undra varför inte staten gör mer? Vad händer om det skulle bli krig? Är det bara till präster, imamer och rabbiner folk kan vända sig till? Hur är det med civilförsvaret?

    Per Linusson

    Hej Per, så kan det vara, men det finns de som inte är bekväma med det. Därför viktigt med ickereligiösa personer och fler religiösa samfund representerade i krisstödsgrupperna plus även förstås professionella krispsykologer/socionomer. Ja, krisstödet är inte reglerat i socialtjänstlagen som det ser ut nu och där kan det skärpas till.

    Joanna Abrahamsson
  • 3 aug 2021

    Hej!

    Hej,

    Än värre är väl att det i te finns NÅGOT krisstöd att få, o definitivt inte från kommunen, när katastrofer som drabbar få personer- när det inte blir massmedialt. När en ung människa tar sitt liv, när en älskad mamma för oväntat mitt i sommarlovet eller när tre ungdomar avlider i en krock- då aktiveras ingen krisgrupp och om man vill ha stöd hänvisas man till akutpsykiatrin (som bedömer om du är självmordsbenägen- om inte blir det hem igenk) eller jourhavande präst. I övrigt finns absolut inget som helst stöd att få- om man bor utanför storstäderna.

    Personlig erfarenhet, Örebro

    Hej, jag håller helt med dig i detta. Det är klart att personer som drabbas av en kris där kanske endast en person avlider, och det inte aktiveras en krisstödsgrupp i kommunen, behöver också stöd. Samma sak här, det ska inte spela någon roll i vilken kommun du bor, krisstödet ska finnas där. Den här biten skulle en nationell samordnare kunna kolla på och föreslå förslag kring.

    Joanna Abrahamsson
  • 3 aug 2021

    Detta är en ickefråga //M

    Max p

    Hej Max, jag håller inte med dig, jag tror frågan har betydelse för människor som drabbas av kris. Och är det något vi kan vara säkra på är att fler kriser är att vänta och då behöver kommunerna se över sitt arbete.

    Joanna Abrahamsson
  • 3 aug 2021

    svenska kyrkan har gjort genom åren ett gediget arbete de har också värderingar av solidaritet och allas värde oavsett härkomst.

    mp

    Hej Smp, det tror jag säkert. Min poäng är dock att Svenska kyrkan inte kan vara enda ev religiösa representant i en krisstödsgrupp. Det finns fler samfund och för en del är tro helt irrelevant. Sverige är ett sekulärt land och det märks tydligt på andra sätt i samhället, men just i kriser så agerar kommunerna annorlunda.

    Joanna Abrahamsson