Sverige bedriver en extremistisk skola

Vinstintresset sätts före landets bästa

De två börsnoterade friskolekoncernerna – Academedia och Internationella engelska skolan (IES) – gjorde tillsammans vinster på drygt en halv miljard kronor det senaste året.

Blott Sverige svenska krusbär och svensk skola har. Vårt skolsystem är unikt internationellt sett. Inget land i världen har ett trebent segregerande system med skolval, fri etablering av friskolor och oreglerat vinstuttag på skattebetalarnas bekostnad.
Det är en extremistisk skolpolitik som har tagits över av ekonomiska intressen.
Var är diskussionen om vad vi vill att samhällets alla barn ska få för skolgång? Det handlar trots allt om den svenska demokratins utveckling och landets framtida konkurrenskraft.

Skolsegregationen ökar

I går rapporterade Ekot i Sveriges Radio att skolsegregationen återigen har ökat. På tio år har andelen elever som går på tydligt ekonomiskt och etniskt segregerade skolor ökat från drygt var femte till drygt var fjärde elev i landet.

Barn till svenskfödda och välutbildade föräldrar går i en skola, arbetarungar och barn till utlandsfödda barn hamnar i andra. Det borde inte vara möjligt. Enligt skollagen ska skolan arbeta för att utjämna barns olika förutsättningar så att varje barn får likvärdiga möjligheter till kunskap.
Trots detta begås det uppenbarligen lagbrott dagligen i två av tre av landets kommuner, enligt SR:s granskning.
Det hopplösa är att det inte går att göra något åt Sveriges utsorterande skolsystem utan att i princip göra revolution på området. Nyköpings kommun har försökt minska skolsegregationen, det ledde till motsatt resultat. När fyra friskolor etablerade sig i kommunen sög de upp akademikerbarnen, och kommunerna har ingen rätt att ha synpunkter på var dessa skolor ska ligga.
Så går det när vi sätter rättigheten att starta och driva en skola med vinst före samhällsplaneringen av skolan.

Vrålstarka ekonomiska intressen

De ekonomiska intressena bakom friskolorna är vrålstarka. Det är inte lärarförbund eller föräldraföreningar som vill ha det svenska skolsystemet, utan det är de stora – ofta börsnoterade – skolkoncernerna som dränker all slags skoldebatt med sina megafoner.
Om inte staten ska återtar hela ansvaret, bör man skruva på skolvalet och stämma av det mot samhälleliga mål om likvärdighet och integration. Dessutom bör den fria etableringen för privata skolor avvecklas. Vinstuttag och börsutdelningar i så kallade "skolföretag" bör om inte tas bort, så åtminstone regleras hårt.
Det här är ingen höger-vänster-fråga någonstans i världen förutom i Sverige. Det är liksom inte ideologi utan sunt förnuft.

Chatta med Jonna Sima i dag, klockan 9.00. Är ökad segregation ett problem och vad kan i så fall göras åt den?

Denna chatt är stängd.

  • Jonna Sima
    23 sept 2020

    Fortsätt att debattera den ökande skolsegregationen och fundera på lösningar. Driv på våra politiker! Nu avslutar vi diskussionen här för i dag. Tack alla som har läst artikeln!

  • 23 sept 2020

    Bra skrivet!! När skall en bredare massa vakna?

    Uffe
  • 23 sept 2020

    Detta är grogrunden till utanförskap, ojämlikhet och i längden aggressivitet mot samhället.

    andreas
  • Jonna Sima
    23 sept 2020

    Vi uppmärksammade detta på ledarsidan tidigare i år. Men borde absolut skriva mer. https://www.aftonbladet.se/ledare/a/QoQBaq/friskolorna-vill-morka-en-pr-katastrof

  • 23 sept 2020

    Östersunds-Posten har gjort en bra granskning av engelska skolans etablering i Östersund och vad det kostat oss skattebetalare, det kanske vore något för riksmedia att ta upp? På mindre orter blir effekterna tydligare

    Elindagen

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.