Paradiset som  dränks i havet

Den fruktansvärda stormen som drabbade önationen Vanuatu ödelade landets utveckling. Hjälpen strömmar nu in från omvärlden, men för att få bukt med de extrema ovädren behövs mer än akutstöd.

Hjälpen börjar nå fram till Vanuatu. ­Katastrofarbetare rapporterar om total förödelse på de öar som låg i cyklonens väg. Hus har jämnats med marken och skördar slitits upp. El och telefoni ligger nere, ingen vet exakt hur många männi­skor som dödats eller skadats i cyklonen.

Det är svårt att ens komma fram till de värst drabbade öarna.

I går meddelade dock UD att en svensk man finns bland de omkomna. Han var en av få svenskar som befann sig i ­Vanuatu när stormen slog till mot önationen i sydvästra Stilla havet.

Får börja om från noll

Vanuatu är ett av världens fattigaste länder, befolkningen lever på jordbruk, fiske och en liten turism. Här finns de ­sista verkliga paradisöarna, men snart är de borta. Vattennivån stiger och cyklonerna avlöser varandra i takt med att ­klimatförändringarna ökar.

När det senaste ovädret slog till var landets president Baldwin Lonsdale på ett FN-möte i Japan som handlade om att minska riskerna för klimathotade länder. Ödets ironi är ett milt uttryck i sammanhanget.

När Baldwin Lonsdale fick ordet var det redan för sent.

– All vår utveckling har slagits ut. Vi får börja om från början igen, sa han med ­tårar i ögonen.

Och nu flygs hjälpen in från hela världen. Omkring 132 000 människor, varav 54 000 barn, beräknas vara i behov av akut humanitär hjälp. Men Baldwin Lonsdale kan bara vädja om stöd för stunden.

Människor förlorar liv och hem

Vanuatu består av 83 olika öar omringa­de av vatten. Nationen drabbas ofta av oväder som orsakas av det allt varmare havet.

– Vi ser hur havsnivån höjs, cyklon­perioderna, värmen, regnet, allt det här påverkas. Det senaste året har varit ­

värre än något annat år. Ja, klimatförändringarna bidrar till det här, säger Baldwin Lonsdale.

När jorden blir varmare absorberar vattnet värmen. Den varma havsytan och den ökande avdunstningen driver sedan cykloner som den som just drabbade ­Vanuatu. Människor dör, skadas och ­förlorar sina hem i allt snabbare takt även i Mexiko, USA och Sydostasien.

Bara bistånd räcker inte

Statistiken från EU:s miljöbyrå visar att de extrema vädren har ökat rekordartat. Om havsytan stiger med en meter till 2100 kommer öar och låglänta områden att ­vara helt utraderade. Miljontals männi­skor kommer att tvingas fly till andra ­delar av världen.

Vanuatu behöver mer än akuthjälp. Visst är det bra att även Sverige kan bistå med katastrofhjälp, men den största ­gåvan vore en tuffare svensk attityd

i klimat­frågan. Vi kan inte bara skicka ­bistånd. Vi måste visa att det går att leva klimatvänligt med tydliga svenska klimatmål, fler kollektiva transporter och mer förnybar energi.

Det går ju inte att städa upp med den ena handen för att sedan skita ner med den andra.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln