Direktören tjänar en livsinkomst varje år

Ni har läst det förut. Ett urval av tunga beslutsfattare och makthavare

i näringslivet, politiken, media och myndigheter tjänade 2013 i genomsnitt mer än 17 industriarbetare.

Det privata näringslivets direktörer, den mest välavlönade gruppen, hade 2013 en inkomst på nästan 50 industri­arbetarlöner. Mer än ett helt arbetslivs inkomster.

Det är nästan ett toppresultat under de över 60 år undersökningen omfattar.

Andra kommer inte långt efter. ­Några välavlönade chefer för statliga företag har inkomster i klass med sina privata kollegor, och chefen för den här tidningen tjänade lika mycket som 22 ­industriarbetare.

Vi borde bli oroliga på riktigt

Årets rapport om makteliternas ­inkomster från LO innehåller inga ­stora överraskningar. Den visar på ett samhälle där många av de viktigaste besluten om jobb och ekonomi fattas av ­personer vars privatekonomiska villkor är helt andra än de majoriteten av svenskar lever under.

Privatflygplan och helikopter till ­älgpasset är inte bara stötande. När det handlar om umgängesformer för ­personer vars beslut påverkar vardagen för tusentals människor borde vi bli oroliga på riktigt.

Handlar om att hålla ihop

Enligt rapporten har villkorens för de demokratiskt utsedda ledarna knappast förändrats. I LO:s urval handlar det om människor som tjänar omkring fyra industriarbetarlöner, ungefär som det varit de senaste 60 åren.

Ungefär där hamnar för övrigt också LO:s egen ordförande.

Men frågan är om det är hela bild­en? När före detta statsministrar blir ­lobbyister, före detta finansministrar blir ­styrelseproffs eller rådgivare åt risk­kapitalister och när Wallenbergs ­debattartiklar skrivs av före detta ­socialdemokratiska spinndoktorer har ­något hänt.

Att protestera mot växande klyftor handlar inte om avundsjuka. Det handlar om att värna ett land som måste ­hålla ihop.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.