Mejla

Joakim Jakobsson

Maud Olofsson stod för kvällens riktiga lågvattenmärke

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Veckans politiska debattmaraton inleddes i kväll i SVT:s Agenda. Efter en ovanligt dramatisk period med finanskris, Volvovarsel och oklarheter kring vem socialdemokraterna vill bilda regering med, radade partiledarna upp sig i SVT:s studio.

På ena sidan en borgerlig regering fast besluten att uppvisa enighet. På andra sidan en opposition som inte ens försökte. Mona Sahlin och Maria Wetterstrand hade förberett sig tillsammans. Lars Ohly hade fått ladda upp själv. Debatten, och de mycket rimliga frågor som ställdes om regeringsfrågan, visade att oppositionens arbete med att formera ett regeringsalternativ som även inkluderar vänsterpartiet måste ta fart.

Debatten inleddes med frågan om Volvos varsel. Beskedet från regeringen var att man inte är beredd att vidta några åtgärder utöver det man beslutat om i höstens budget. Fredrik Reinfeldt talade förvånande nog om företagens ansvar och att "nu ska den svenska modellen visa att den fungerar".

– Lär dig vad den svenska modellen är, svarade Mona Sahlin.

– Ni är ansvariga för att en halv miljon människor har lämnat a-kassan, sa Maria Wetterstrand.

Jan Björklunds bidrag till diskussionen om Volvos varsel och villkoren för de tusentals människor som nu förlorar sina jobb var att beskriva miljöpartiet som ett hot mot hela fordonsindustrin.

– En chockskattehöjning på bilism, är det det som ska rädda Volvo!

Men kvällens riktiga lågvattenmärke stod Maud Olofsson för, när hon anklagade socialdemokraterna för att vara ekonomiskt oansvariga i sin skuggbudget.

– Ni spräcker utgiftstaken med 35 miljarder!

Det fick Mona Sahlin att bita tillbaka.

– Det du säger är fullkomligt fel. Vårt utgiftstak är högre eftersom vi har större intäkter än er i vår budget. Du borde gå hem och läsa på, du är oseriös.

Av: 

Joakim Jakobsson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Jakobsson