En mörkblå högerytter

”Vi sitter i en båt som sjunker just nu. Tiden börjar rinna ut för Göran Hägglund. Han har haft sina chanser. Opinionsmätningarna talar sitt tydliga språk.”

Så sa Ebba Busch Thor 2012 när hon ville avsätta Göran Hägglund och ersätta honom med Mats Odell. Nu tar hon över själv, när Kristdemokraterna i dag samlas i Stockholms Folkets hus och utser henne till partiets fjärde ­ledare sedan bildandet 1964.

I en annan del av Sverige, i Västerås, samlas allians­brodern Folkpartiet för att försöka piska sig till nystart.

Att FP och KD i helgen ­bjuder in till varsitt politiskt möte med ambitionen att få uppmärksamhet i riksmedier är en nyhet i det lilla.

Sådana krockar, sådan ­dålig samordning, skulle aldrig ha tillåtits för bara två år sedan. Kanske är det ett tecken på att Alliansen, den borgerliga ­partikoalition som styrde det här landet i åtta år, är att ­betrakta som skrotad.

Ingen lagspelare

Men krocken med Folk­partiets riksmöte i Västerås lär inte bekymra KD. I Stockholm tänker de i dag välja ­Ebba Busch Thor till partiets fjärde ledare någonsin. Och hon kommer inte vara någon lydig lagspelare.

Redan för fyra år sedan tyckte hon att samarbetet med M, C och FP kunde bli en grav för KD.

Efter att Busch Thor ut­manövrerat alla konkurrenter i partiledarracet är det tydligt att riksdagens minsta parti står inför en högersväng.

Busch Thor vill ha någon sorts nollvision för aborter och låta personlig moral och religiösa övertygelser styra svensk vård genom att införa så kallad samvetsfrihet. Hon har sagt att relativ fattigdom inte är ett problem, att brottslingar bör straffas hårdare och att barn ska ha uniform i skolan.

Samhället bra – ibland

Busch Thor pratar sig gärna varm om att individen ska slippa styras av samhället. Men vissa saker är samhället bra till, förstås. Till partiets riksting har hon motionerat om skatteavdrag på tiotusentals kronor för varje barn mamman föder. Sociala försäkringar ska kopplas till ­familjen, inte individen.

När KD bildades ville parti­ideologen och pingstpastorn Lewi Pethrus att partiet ­skulle vara som socialdemokrater med kristna värderingar. Så blev det nu inte, och med Busch Thor tar KD ett steg längre bort från det.

Ut med svenska pingst­rörelsens sociala engagemang, in med amerikansk ­nykonservatism och framgångsteologi.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.