Barn till lågutbildade får inte välja skola

Fula metoder när elever väljs ut

Publicerad 2022-04-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Skolminister Lina Axelsson Kihlblom

En undersköterska som vill ställa sitt barn i kö för en skola får ett helt annat svar av rektorn än om det är en läkare som mejlar. Detsamma gäller om Ali hör av sig, jämfört med Johan. Det visar en ny studie från Uppsala Universitet.

De flesta föräldrar vill ge sina barn de bästa förutsättningarna i livet. Men om de är lågutbildade eller har ett arabiskklingande namn, blir de oftare bortvalda av rektorer.
Studien visar det som många redan vittnat om tidigare, elever väljs bort på grund av föräldrarnas yrke och bakgrund. De som fick bäst bemötande i kontakten med skolor var just högutbildade föräldrar och föräldrar med svenska namn.

Lågutbildade fick sämst bemötande

Det var de som oftare fick höra att det fanns plats för barnen, och fick positiv information om skolan de kontaktade. Sämst bemötande fick blev lågutbildade med arabiskklingande namn.
Bakom studien står Jonas Larsson Taghizadeh. Han menar att den här diskrimineringen har konsekvenser för både individen, men också för skolans möjlighet att erbjuda likvärdig utbildning. Han menar att ett mer centraliserat antagningssystem skulle vara en lösning.
– Då skulle inte föräldrarna ha samma behov av att söka den här informationen informellt och diskrimineringen skulle sannolikt minska, säger han till TT.

Fula metoder

Lina Axelsson Kihlblom (S) är i dag skolminister. Innan dess var hon rektor, och har beskrivit hur fristående skolor använder fula metoder för att välja eleverna de vill. I en debattartikel har hon beskrivit hur verkligheten såg ut.

”Skolans kö är i verkligheten ofta en pärm i rektors rum.”
Hon beskriver också diskriminering i skolan:

”Det är rektor som avgör om skolan och klassen är full och för akademikerbarnet Emma finns det alltid plats men tyvärr för Muhammed är det alltid fullt.”

Högern vet egentligen

I dag finns ett förslag från regeringen att göra om kösystemet och se till att skolpengen fördelas mer rättvist mellan kommunala och fristående skolor. Nu sätter sig M, KD, SD, L och C på tvären.

– Vi tycker att det är bra att man som förälder tar ansvar för skolgång och uppmuntrar att man gör ett aktivt val, säger Lars Hjälmered, Moderaternas skolpolitiska talesperson till Aftonbladet.

Men det aktiva valet gäller främst högutbildade föräldrar med rätt namn. Något Hjälmered och resten av högern egentligen är helt medvetna om.