Ams nya roll öppnar privat jättemarknad

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-07-23

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I höst kommer privatiseringen av stora delar av Arbetsförmedlingen och Ams att inledas. Alliansen lovade radikala förändringar före valet, mer av privata inslag. Nu sker det.

Ams och arbetsmarknadsverket slås ihop och strukturrationaliseras. Och förra veckan drog Ams igång försöksverksamhet med privat arbetsförmedling i tre län, berättar LO-tidningen

Aftonbladet skrev redan för ett år sedan att Ams misslyckats. ”Aktivitetsgarantin är en skandalös ”rundgång” där 150 000 människor år efter år tvingas delta i meningslösa aktiviteter och söka jobb de aldrig kan få, bara för att få ersättning till sin försörjning. Arbetsmarknadspolitiken måste struktureras om”, skrev vi. Vi var inte ensamma om kritiken.

Vad regeringen nu planerar är att öppna en jättemarknad för privat platsförmedling där Ams får upphandla tjänster i ett betalsystem. Företag kan få mellan 25 000 och 40 000 kronor i ersättning om en person som ingår i Jobb-och utvecklingsgarantin i stället får ett jobb. Här öppnar sig en ny jättemarknad för privata aktörer. Systemet sägs vara importerat från Australien där samhällets arbetsförmedlingar avvecklats.

Det finns inte anledning att kategoriskt avvisa privata arbetsförmedlingar. Redan förmedlas en stor andel av de nya jobben på privat väg, genom kontakter, nätverk, annonser och bemanningsföretag. Nya, mer specialiserade arbetsförmedlingar kan bidra till effektivisering och utveckling.

Risken för att privat arbetsförmedling ska utvecklas till ett lönsamt geschäft där oseriösa företag ser chansen att enkelt tjäna pengar är samtidigt stor. I rehabiliteringsbranschen har vi tidigare sett en sådan utveckling, likaså inom utbildningen för invandrare.

I Jobb- och utvecklingsgarantin, bland långtidsarbetslösa, utrikesfödda och ungdomar med skral utbildning finns många sköra personer. De är utlämnade till handläggarnas krav och beslut. De kan inte neka, inte avgöra sina val. Att ta hand om dem kräver stor kunskap och erfarenhet. Att förändra och privatisera Arbetsförmedlingen är ingen kvick fix. Ams behöver tid för att utveckla upphandlingsrutiner, kontroll och utvärderingssystem.

I kritiken av Ams och arbetsförmedlingarna var rättsosäkerheten, olika hantering och bedömning av likartade fall i olika delar av landet och på olika arbetsförmedlingar, ett tungt inslag. Med en rad privata aktörer öppnas för än större osäkerhet och risk för att de arbetslösa reduceras till handelsvaror.

I Norge har regeringen i stället valt att slå ihop arbetsförmedling och försäkringskassa i en lokal organisation samordnad med socialbidragshanteringen i varje kommun. Där tas alla långtidsarbetslösa, sjukskrivna och socialhjälpstagare om hand, får egna handläggare och skräddarsydda insatser: utbildning, rehabilitering, hjälp att söka jobb, medicinskt och socialt stöd, osv.

Det är en mer kvalificerad, rättssäker och human väg ut på arbetsmarknaden än regeringens privatiseringsmodell som riskerar att bli för mycket av tvång och kommers.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln