Skogsföretagens fiffel hotar Sveriges modell

Människor blir lurade och utnyttjade

Arbetare från Litauern sätter plant på ett hygge i Västerbotten.

Svenskt Näringslivs vice VD Mattias Dahl är orolig. Han tror att EU ska förstöra den svenska arbetsmarknadsmodellen. Dahl skyller på det som kallas den sociala pelaren, men frågan är om han inte borde söka hoten på närmare håll?

I EU-parlamentet arbetas det just nu för fult för att Sverige ska få ett undantag från reglerna om lagstadgade minimilöner. Förslaget har tagits fram för att minska fattigdomen och öka jämlikheten i Europa. I Sverige är alla, från höger till vänster och från Svenskt Näringsliv till LO, eniga om att lönelagar inte skulle få den effekten.

I veckan antydde till och med LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson att Sveriges förhållande till EU kan behöva diskuteras.

Fack och arbetsgivare

Den nordiska modellen där fack och arbetsgivare själva gör upp om löner och anställningsvillkor har fungerat. Varför fixa något som inte är trasigt, resonerar man och kräver att Sverige undantas.

Problemet är bara att den svenska modellen kanske inte fungerar så felfritt, och det är Mattias Dahls direktörskollegor i till exempel skogsbolagen som bär ansvaret.

Dagens Nyheter har uppmärksammat villkoren för de personer som kommer till vårt land för att arbeta med skogsvård och plantering. Det är en berättelse om uteblivna löner, oändligt långa arbetsdagar, hårda arbetsförhållanden och dåliga ackord. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark blir "heligt förbannad", men hon borde inte bli förvånad.

Entreprenörer tar över

Som i många andra branscher där arbetsvillkoren blivit allt tuffare har de stora skogsföretagen lagt ut allt mer jobb på entreprenad. Till slut är det människor från Östeuropa eller Asien som gör arbetet med att röja eller sätta plant.

Ofta har företaget ett kollektivavtal, men eftersom få av de anställda har kontakt med facket finns det i praktiken sällan någon som kan kontrollera att det följs. Cheferna på de skogsbolag som beställt arbetet från början rycker på axlarna. Det är ju inte deras företag som fifflar med avtal eller lurar människor.

Jobbet blir ju gjort, billigt dessutom.

"Vi anser att det handlar om ren och skär lönedumpning", skriver Kommunals Tobias Baudin och GS-fackets Per-Olof Sjöö i Aftonbladet.

Omoraliskt och farligt

Det är skamligt och omoraliskt. Det är dessutom farligt. Utnyttjandet av utländska arbetare i skogen skulle kunna visa att den svenska arbetsmarknaden inte alls fungerar så väl som vi tror. Och i så fall kommer politiker från andra EU-länder att fråga sig varför inte samma regler ska gälla i Sverige som på andra håll?

Mattias Dahls kollegor i skogsbolagen kan bli klåfingriga EU-byråkraters bästa argument.

Om Svenskt Näringsliv vill göra en insats för att hålla Bryssel borta från svensk arbetsmarknad borde man börja med att ställa krav på sina egna medlemmar, till exempel i skogsbranschen.