Med Joe Biden har klimatet en chans

Tänker återansluta USA till Parisavtalet

Biden-supporter i San Francisco lyssnar på den nyvalde presidentens segertal. En av många som kan känna hopp nu.

Amerikanerna har många anledningar att glädjas över att Joe Biden flyttar in i Vita huset i januari nästa år. Han är till exempel inte bara demokrat utan även vänligt inställd till demokrati. Det kan knappast sägas om Donald Trump, som ville att rösträkningen skulle avslutas när han fortfarande hade ledningen.

De får även en president som tänker ta kontroll över coronaviruset som en första åtgärd, ser den strukturellt inbyggda rasismen hos landets polismyndigheter och vill göra det svårare för privatpersoner att köpa automatvapen. Sådana ljusglimtar håller man gärna fast vid efter fyra år med Donald Trump.

USA näst största utsläppare

Även vi som bor utanför USA kan se positivt på framtiden. Ur ett globalt perspektiv är nog det största glädjeämnet att Joe Biden tar klimatförändringarna på allvar till skillnad från sin föregångare.

Donald Trump gjorde vad han kunde för att upphäva de miljölagar som infördes när Barack Obama var president. Lyckligtvis kommer det att vara relativt enkelt för Biden att återinföra dem, om man ska lyssna på experterna.

Det största klimatbakslaget under Trumps presidentskap är utträdet ur Parisavtalet, som passande nog fullgjordes dagen efter att amerikanerna gått till valurnorna. Det blev kronan på verket för Trumps bidrag till klimatpolitiken. Man kan bara fantisera om vad han hade gjort om han fått sitta kvar för ännu en mandatperiod. Hemska tanke.

Går att nå 1.5-gradersmålet

Joe Biden tänker göra det snedsteget ogjort och återansluta landet till Parisavtalet. Därmed förbinder sig återigen världens största ekonomi och den näst största utsläpparen av växthusgaser att bidra till att hålla nere den globala uppvärmningen.

Enligt en analys av Bidens planerade klimatåtgärder kommer USA ensamt att kunna kapa uppvärmningen med 0.1 grader fram till år 2100. Samtidigt har Kina ett mål att bli klimatneutralt 2060, EU har sin "green deal" och Japan har jämte Sydkorea planer på att uppnå netto noll utsläpp 2050. Tillsammans bedöms dessa insatser möjliggöra Parisavtalets målbild att bara höja den globala uppvärmningen med 1.5 grader.

Det finns alltså skäl att vara hoppfull när Joe Biden tillträder i början av nästa år. Nu har han fyra år på sig att göra både USA och världen till en bättre plats än vad den blivit med Donald Trump.


Chatta med Atle Morseth Edvinsson om texten. Chatten startar klockan 09:00 men det går bra att skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Atle Morseth Edvinsson
    10 nov 2020

    Det var allt för den här gången! Tack för en intressant chatt om ett viktigt ämne 🙂

  • Atle Morseth Edvinsson
    10 nov 2020

    Självklart ska vi inte bära världen på våra axlar och känna skuld för andras fattigdom, det är inte heller vad jag menar. Vi har turen att bo i en del av världen som generellt är ekonomiskt och socialt välmående. Det kan vi tacka våra föräldrar och deras föräldrar för. Men bara för att vi har det bra betyder ju inte att vi kan luta oss tillbaka och lämna klimatfrågan till andra. Det är ett kollektivt problem så även Sverige måste vara en del av lösningen. Och med tanke på att vi kan bidra, då vi ju har det så bra här, tycker jag att vi borde stå på frontlinjen i klimatfrågan.

  • 10 nov 2020

    Tycker du kör med en oärlig argumentationsteknik Atle. Bara för att vi ordnat det på så vis att vi är ett relativt välmående land så betyder det inte att man som Svensk ska känna skuld för andras fattigdom. Det är ett gediget arbete, med tillhörande kostnad i form av utslitna arbetare, som ligger till grund för Sveriges resa från en av Europas fattigaste nationer vid sekelskiftet 1800-1900 till att vara ett relativt välmående i-land i dag. Det är stolthet vi bör känna över detta!

    Lars
  • Atle Morseth Edvinsson
    10 nov 2020

    Om vi gör semesterresande och bilkörande till en klassfråga kommer det bli svårt att få de som drabbas av det med på tåget, tror jag. Då kommer människor att rösta av missnöje utifrån egen plånbok snarare än att rösta på klimatinsatser de tror på. Det skulle ju rycka undan mattan för ett folkligt stöd för att hantera klimatfrågan.

  • 10 nov 2020

    Jag tror om vi höjer bensin/diesel priset till att kosta 60kr litern. Höj plastpåsarna till 20kr st. Se till så att vi inte kan flyga mer. Enkel Thailand 60 000kr. Det finns hur mycket som helst att göra i Sverige för klimatet, för visst är det så att om vi i Sverige gör detta räddar vi klimatet i hela världen samt gör så dom rika bara kan göra det roliga, flyga på semester och köra bil.

    Rädda klimatet

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.