Låt karensdagen dö med corona, Löfven

Sjuknärvaron är livsfarlig

Sjuknärvaro gör människor sjukare.

Det är 11 mars 2020, coronapressträffarna har ännu inte blivit vardag. Framför kameran står Magdalena Andersson.

Karensdagen skulle tas bort – tillfälligt – var beskedet.

Det nya coronaviruset hade nyligen nått Sverige. Sex personer intensivvårdades. Det allra första chockerande dödsfallet hade rapporterats in.

Det gällde att kraftsamla. Sverige skulle inte bli ett nytt Wuhan eller Italien. Allvaret lyste i finansministerns ögon.

Sjuka ska inte jobba

Nu skulle ingen gå till jobbet och vara sjuk. Smittan skulle stoppas till varje pris.
Och hela det politiska Sverige blev över en natt överens om det som från början varit självklart i svensk välfärd.

I det socialdemokratiskt ledda välfärdsbygget vill säga, byggt på den självklara principen att den som är sjuk inte ska jobba. Att samhället fångar upp den som faller.

Inget av våra grannländer har ett karenssystem. Vi är ensamma i Norden med att inte få sjuklön från första sjukdagen.
Samtidigt är sjuktalen högre i Sverige.

Karensdagen infördes av regeringen Bildt 1993 efter en uppgörelse med S. Misstankar om fusk, att människor maskade, var den moderata baktanken.

Men redan då var det uppenbart att reformen inte skulle få någon samhällsekonomisk effekt. Den korta sjukfrånvaron var inte det dyra i sammanhanget. 1991 visade Riksrevisionsverket att sjukskrivningarna som var längre än sex dagar stod för 83 procent av utgifterna.

Det fanns dock tydliga vinnare av karensen. Företag kunde spara pengar. Och sjuknärvaron ökade dramatiskt.

I en undersökning av Kantar Sifo precis före corona svarar hela fyra av fem svenskar att de jobbar trots sjukdom. I en annan undersökning från 2018 svarar hälften av alla undersköterskor att de inte har råd att sjukskriva sig och därför jobbar ändå.

Sluta sjåpa er

Signalen uppifrån har varit tydlig. Känn inte efter för mycket. Visst, de magsjuka och med hög feber har gjort bäst i att stanna hemma. Men sluta vara så sjåpiga.
Jobb är viktigare än allt annat. Hälsa är underordnat.

Är det då konstigt att svenskarna har mått allt sämre med en sådan ordning? Att psykisk ohälsa ökar? Att vi slår i taket med utbrändhet?

Samtidigt har skyddsnätet inte funnits där för att fånga upp de som fallit.

Parallellt med att fler blivit sjuka har Försäkringskassan godkänt allt färre sjukskrivningar. 2014 fick 1,2 procent avslag, 2019 hela 7,1 procent.

Fler sjuka har lämnats i sticket. Fått klara sig bäst de kan själva, fått söka försörjningsstöd i stället.

Inte så konstigt sticker Sverige ut jämfört med övriga Norden. Den psykiska ohälsan är påvisbart större här. Särskilt bland kvinnor och unga tjejer.

Detta går inte att förstå utan att se hur Sverige samtidigt sticker ut i karensregler och sjuknärvaro.

Karensen är direkt samhällsfarlig. Vem vet hur många av de drygt 13 000 som hittills död av corona som hade fått leva om svenskarna precis som övriga nordbor kunnat vara hemma när de varit sjuka.

Högern vill ha mer karens

Det behövdes tydligen en pandemi för att karensavdraget skulle börja diskuteras i vårt land.

Ändå finns ingen samsyn i att karensen måste bort för gott.

Moderaterna har länge drivit på för fler karensdagar. Och så fort vaccineringen är klar, vill de borgerliga partierna återgå till vanliga sjukregler. Samma 90-talsretorik om fusk, att ingen ska kunna vara sjuk på låtsas, upprepas. Och den tröttsamma retoriken att det ska löna sig att jobba som Ulf Kristersson och Annie Lööf så gärna rapar fram.

Att Sverige är ensamt i Norden med ett karenssystem som mest gynnar företagen och som ökar den svenska ohälsan är inget de vill diskutera.

Men här finns en chans för Stefan Löfven att fortsätta på det välfärdsbygge som påbörjades då för 100 år sedan.

Att sy ihop skyddsnätet så att det är precis så finmaskigt som det en gång avsågs bli. Att följa grannländernas exempel, och att rädda liv.

Karensdagen måste bort en gång för alla.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lina Stenberg
    15 mars 2021

    Tack för en jättebra chatt! Ha en fortsatt bra dag så hörs vi snart igen!

  • Lina Stenberg
    15 mars 2021

    Hej Mia,

    Detta är verkligen sant. Att inte gå till jobbet sjuk drabbar särskilt dem som riskerar smitta/att smitta, eftersom de inte jobbar hemifrån. Håller helt med om ditt förslag om bonus!

  • 15 mars 2021

    Nu i coronatider syns skillnaden mellan olika arbeten tydligt. Har du ett jobb där du kan jobba hemifrån, tror jag knappast att du sjukskriver dig om du mår lite krassligt. Men om du har ett jobb där du inte kan jobba hemifrån MÅSTE du sjukskriva dig vid minsta symptom. Du straffas alltså dubbelt. Du måste utsätta dig för smittrisk på jobbet och du måste vara hemma och förlora pengar om du får några symptom. Dags att införa en bonus för alla oss som inte kan jobba hemifrån!

    Mia
  • Lina Stenberg
    15 mars 2021

    Hej Linda,

    Jag tror verkligen att du har rätt här. Jag hoppas att vi kan ha kvar den analysen också efter corona, att det är viktigt också framåt att människor inte går sjuka till jobbet. Att det måste gå att ha råd att vara sjuk.

  • 15 mars 2021

    Titta bara hur det är i vården. Ensamstående mammor jobbar som vikarier. Blir de själva sjuka får de ingen sjuklön. Bara för de pass de var inbokade på. Låt oss säga att hen skulle ha inbokade pass i 14 dagaroch blir sjuk. Första dagen blir det karens på. Sedan uppmanas man får bemanni gen. Att ta bort alla inbokade pass för att du är sjuk. Då får den anställde ingen sjukersättning på de dagar den skulle ha jobbat. Där av att många har gått till jobbet även under pandemin med förkyldnings symtom. De har inte råd att vara sjuka utan sjuklön. Kanske därav smittan kom in på särskilt boeende.

    Linda