Moderaterna kan bli en belastning för SD

Just nu måste Åkesson inte lyfta ett finger

Jimmie Åkesson kan sammanfatta en ganska häpnadsväckande vecka. Först bekräftade SCB det andra opinionsmätningar redan har konstaterat, att han nu leder landets näst största parti.

Sedan kunde han titta på när Vänsterpartiet drev sin misstroendeförklaring mot Eva Nordmark vidare. Åkesson har inte behövt lyfta ett finger för att få sin bild av politiskt kaos bekräftad.

Och som om inte det vore nog, i onsdags kunde han och gruppledaren Henrik Vinge hälsa på hos Ulf Kristersson för att prata om kriminalitet, invandring och kärnkraft.

Svalt en kanariefågel

Det är klart att Åkesson ser ut som en katt som just svalt en kanariefågel.

Kristersson kan prata sig blå om att det inte finns något konservativt block. Han kan slingra sig när det kommer till löftet om att inte "samarbete, samtala, samverka eller samregera" med SD. Och han kan beklaga sig över att SD inte släppts in på möten om att stoppa gatuvåldet.

I verkligheten ser alla politiskt intresserade vad som händer. Ulf Kristersson håller på att liera sig med ett parti som håller på att bli lika stort som Moderaterna och Kristdemokratera tillsammans.

Om inte det är ett konservativt block så vet inte vi hur det skulle se ut.
Att det innebär stora risker för Moderaterna är helt självklart. Kristersson själv beskriver sitt parti som "ett liberalt och konservativt parti i fin blandning".

Väljarna kan tröttna

Frågan är hur mycket den blandningen kan spädas ut innan moderata liberaler tröttnar.

Men frågan är om inte de formella banden till moderaterna på sikt också kan bli ett problem för Åkesson?

Sedan valet har Sverigedemokraterna enligt SCB framför allt hämtat sina nya väljare från Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna.
Vill verkligen missnöjda moderater och kristdemokrater se ett samarbete med de partier de lämnat? Och vill före detta socialdemokrater att deras nya parti ska backa upp Kristerssons obrutna längtan till statsministerbostaden i Sagerska?

Så länge samtalen bara handlar om kriminalitet, invandring och kärnkraft kan dock antagligen både Åkesson och Kristersson känna sig trygga. På de områdena lär inget av partiernas väljare protestera mot hårdare tag och tekniknostalgi. Men som program för det nya blocket i svensk politik är det väldigt tunt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.