Fattig? 2023 jobbar du längre och dör i förtid

Socialdemokraterna har sålt ut våra pensionärer

Den årskull som fyller 65 i år och tänkt gå i pension har fått ändrade planer – tack vare Socialdemokraterna.

Nu är det januari 2023 och pensionsåldern har höjts. Äntligen, eller?

Cheferna, konsulterna och den hemmajobbande medelklassen verkar alla glada. De får jobba lite längre, och skjuta upp stunden då de måste klura ut sitt värde utanför arbetet. Men för de flesta arbetare är den höjda pensionsåldern knappast goda nyheter.

Frågan om höjd pensionsålder har lett till brinnande protester runt om i Europa. Belgien, Frankrike och Nederländerna är exempel på länder där motståndet varit stort mot lagändringen. Där är det inte bara arbetare som protesterar, även högutbildade har rasat och tvingat politiker att se över pensionsförslagen. I Sverige har det gått lugnare till.

Det var 2019 som förslaget lades fram. Fackförbunden TCO och LO protesterade mot delar av förslaget, men höjningen klubbades igenom hösten 2019 utan att facken knorrade särskilt mycket.

I början av 2020 protesterade fackförbundet Kommunals medlemmar mot beslutet, men då var det redan fattat. Kommunals dåvarande ordförande Tobias Baudin sa att höjningen var ett svek mot deras medlemmar.

– Det handlar om bland annat vårdpersonal, barnskötare och busschaufförer, vars kroppar slits ut av tungt arbete och tuffa jobb, sa Baudin till TT.

Trots att Baudin kände sig sviken, klev han året därpå in som Socialdemokraternas partisekreterare. För två veckor sedan höjdes pensionsåldern i Sverige.

Den årskull som fyller 65 i år och tänkt gå i pension har fått ändrade planer.

Det pratas mycket om att svenskar lever allt längre, är friskare och vill jobba längre. Oftast är det också det enda perspektivet. Det säger något om vilka som kommer till tals, och vilka som får sätta normen. Det finns nämligen en del dyster statistik som samsas med den hurtiga ”vi lever allt längre”-sanningen.

Inkomstnivåer har aldrig varit så avgörande för hur länge du lever i Sverige som nu.

Det skiljer sju år i förväntad livslängd mellan den tiondel kvinnor som tjänar minst, respektive mest. För män är skillnaderna ännu större. Det skiljer nio år, nästan ett decennium, mellan de rikaste och fattigastes livslängd.

Medellivslängden ökar inte heller i samma takt som den gjorde förr, och vi börjar tappa jämfört med andra länder. För kvinnor i arbetaryrken ser medellivslängden ut att gå ned.

I Sverige 2022 har vi alltså gått bakåt, och arbetarkvinnor har ett kortare liv att se fram emot. De gläds knappast åt att arbetslivet blivit desto längre.

Att höjd pensionsålder är en så laddad fråga runt om i världen är inte konstigt. Den är tätt förknippad med jämlikhet, jämställdhet och ett värdigt liv. Redan i dag sliter människor ut sina kroppar långt innan det är dags att gå i pension.

Men fokus är alltid på rika pensionärer som golfar, inte utslitna arbetare.