Mejla

Ingvar Persson

Lobbypengar styr välfärdens framtid

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lasse Allard / AFTONBLADET / 7240

LEDARE

Striden om vinster i välfärden öppnar ett mörkt hål rakt in i demokratins kärna. Ekonomiska resurser och systematisk lobbyism är på väg att övertrumfa det människor faktiskt tycker.

Välfärdskapitalisternas vinster har varit en politisk stridsfråga länge nu. Vi vet var olika intressen står. Vi vet också vad människor i allmänhet tycker.

I en SIFO-undersökning som SVT lät genomföra i november svarade mer än hälften av de tillfrågade att de privata vinsterna från välfärdsverksamhet borde begränsas. Dessutom ville drygt en fjärdedel ha ett fullständigt stopp.

Bara var tionde tillfrågad tyckte att det ska vara fritt fram att tjäna pengar på skola, vård och omsorg.

Efter vårdskandaler, räntesnurror och skolkonkurser är det kanske inte så konstigt.

Största nyhetsprogrammet

Hur kommer det sig då att SVT:s största nyhetsprogram häromdagen kunde inleda ett inslag om begränsningar av välfärdsvinsterna med orden "det hårt kritiserade förslaget"?

SVT är förstås inte ensamma. Tidningen Dagens Samhälle drev länge en kampanj i frågan. Stafettpinnen har nu övertagits av Dagens Industri. Men välfärdsföretagens och direktörernas vrede är faktiskt en grundton i nästan all rapportering i vinstfrågan.

Hur gick det till när den åsikt en stor majoritet av befolkningen har blev den “hårt kritiserade”, och en åsikt hos en bråkdel av befolkningen tas som självklar utgångspunkt i den allmänna debatten?

Hur kan en fråga som borde vara en valvinnare för vilket parti som helst uppfattas som en politisk risk och belastning?

Deprimerande svar

Svaret är nog lika enkelt som deprimerande. Det handlar om resurser, uthållighet och den arrogans som kommer ur vanan att få som man vill.
Svenskt Näringsliv bjöd Sverigedemokraterna på middag och Filippa Reinfeldt gick raka vägen från politiken till vårdbolaget Aleris.

Men framför allt driver arbetsgivarorganisationerna och välfärdskoncernerna massiv opinionsbildning. Redaktionerna översköljs med pressmeddelande och debattartiklar. Nyhetsbrev publiceras och webbsidor sätts upp.

Den som går in på Svenskt Näringsliv slussas just nu till en instruktion för den som vill lämna ett “spontant” remissvar om vinstbegränsningarna.

Resultatet är rekord i negativa synpunkter, något som faktiskt har rapporterats som en nyhet.

Välfärdsvinsterna är på väg att utvecklas till ett test, för demokratin och för regeringen. Vem och vad ska avgöra hur vård, skola och omsorg ska vara organiserade och skattepengarna ska användas?

Den stora majoritetens åsikter, eller välfärdsdirektörerna och deras lobbypengar?

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.