Affärsidé: skräm bort alla barn med ADHD

Dina skattepengar i arbete för en sämre värld

Uppdaterad 2021-12-17 | Publicerad 2021-12-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Lina Axelsson Kihlbom (S), skolminister

De kallar sig Profilskolan och vill verkligen inte att barn med ADHD ska söka sig dit. Under "Frågor och svar" på hemsidan kan man få reda på vad som gäller för elever med till "exempel dyslexi, ADHD osv".

"Vi har inga förkrav vad gäller denna typ av svårigheter. Dock vill vi göra både eleven och vårdnadshavare uppmärksamma på att vårt upplägg i skolan kan vara MYCKET krävande, då eleverna har mycket träning och dessutom behöver prestera effektivt i skolan för att hinna med allt. Om eleven har stora svårigheter kan det därför vara bra att noggrant överväga om Profilskolans upplägg är rätt val."

Jag vet inte vad "osv" riktigt syftar på men en gissning är barn med de autismspektrumdiagnoser som i vardagligt tal kallas Asperger.

Men budskapet till barn med särskilda behov kunde inte vara tydligare: kom inte hit.

Lisa Heino, utbildningspolitisk utredare på Lärarförbundet, har uppmärksammat skrivningarna på Profilskolans hemsida i sociala medier. Hennesa fråga är lakonisk: "Kan man skriva så här på en grundskolas hemsida?"

Svaret är helt uppenbart "ja" även om man får gnugga sig i ögonen ett par gånger när man läser.

Men i svensk skola är det alltså helt okej med affärsidén att skrämma bort elever med ADHD.

Det är dina skattepengar i arbete för en sämre värld.

Frågor och svar om ADHD i sin helhet

Profilskolan grundades 2006 och var i blåsväder 2013 efter ett reportage i SVT Uppdrag granskning. Rektorn kallade då barn med ADHD en "cancersvulst" och "ruttna äpplen i äppelkorgen" och sa att skolan "måste skydda de fina eleverna".

Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund (L) gick i taket.

Lisa Heino påpekar också att skolan även fått ett vitesföreläggande av Skolinspektionen på 300 000 kronor eftersom den brast i stöd till barn med särskilda behov. Det var 2015 under en ny rektor.

Ändå fortsätter alltså verksamheten som förut och skattekronorna tickar på.

I Uppdrag granskning berättade även skolan hur man såg till att slippa de elever man inte ville ta in, gissningsvis de "ruttna äpplena".

– Man säger ”vi har ingen plats”, och då brukar föräldrarna nöja sig med det.

Sverige har sedan två veckor en ny skolminister, Lina Axelsson Kihlbom (S). Hon är även känd från TV som stridbar rektor med lite lagom magiska fingrar när det gäller att vända dåliga skolor till bra.

Jag har en idé till en första arbetsuppgift för henne.

Se till att Profilskolan läggs ner. Salta sedan marken där den stått, som romarna gjorde med åkrarna kring Kartago, så att den aldrig kommer tillbaka.

Regeringen och myndigheterna måste börja statuera exempel så att den här typen av beteende upphör. Det är en skam att detta får fortsätta år från år från år utan att någonting görs.

Och vad gör förresten Skolinspektionen? Sover de på jobbet?

* * *

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan skriva dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    17 dec 2021

    Tack för dagens chatt. Trevlig dag!

  • 17 dec 2021

    Det är endast en tillnyktring hos de borgerliga väljarna som kan ändra riktningen för skolan och välfärden i stort. De borgerliga partiernas valstrategi är att köra benhårt med sitt "chicken race" där man bara kan välja mellan att sjunga halleluja för den fria marknaden (som per definition är felfri) eller bli utkastad från kyrkan (och stämplad som gulag-kommunist) om man vågar andas minsta kritik mot det som händer i skolan och välfärden i stort. Bollen ligger hos de borgeliga.

    Follow their läsvanor

    Jag var på C-stämman i höstas. Där var det faktiskt väldigt nya tongångar från centerns gräsrötter ute i landet. Mycket intressant. Kanske även de borgerliga partierna är på väg att börja ändra sig.

    Anders Lindberg
  • 17 dec 2021

    Skolans enda lösning är ett skolbyte för mitt barn med adhd trotsatt mitt barn absolut inte vill.Dessutom finns ingen plats på resursskola i kommunen. Så här skriver skolan i sin senaste dokumentation:

    Plan framöver

    Som situationen ser ut nu tar Xx in det som förmedlas på lektionerna men arbetar inte nämnvärt. Vi överväger om Xx skulle må bättre i en annan skolform i dagsläget där han får större möjligheter att utvecklas på skolans kunskapskrav och få mer anpassad skolmiljö än vad vår skola har möjlighet att tillhandahålla. Detta är något vi behöver diskutera vidare med er vårdnadshavare.

    Npf-mamma

    Väldigt jobbigt :-(

    Tyvärr saknas ju kunskap på många skolor. Om ert barn inte får det stöd hen har rätt till tycker jag ni ska överväga att prata med kommunens socialtjänst. Där finns ibland särskilda enheter för att hjälpa hemmasittande barn eller kontakta Skolinspektionen.

    Finns ju även stödföreningar att vända sig till för att få kontakt med föräldrar i en liknande situation.

    Anders Lindberg
  • 17 dec 2021

    Det går alldeles utmärkt att vända på diskussionen. Ska dessa elever med särskilda behov ha rätt till att gå i klasser anpassade till deras behov så att lärarna slipper försöka hitta en kompromiss som inte passar eleverna med särskilda behov speciellt bra och inga andra elever heller.

    Per Fjellberg

    Fast det är inte att vända på diskussionen utan samma sak. Huvudmannen är skyldig att anpassa skolundervisningen på ett sätt som ger alla barn möjlighet att nå målen.

    En skola kan göra det på många sätt. Man kan ha en mindre lärstudio för dessa barn, anpassningar i en vanlig klass eller andra former av särskilt stöd.

    Många av dessa anpassningar är för övrigt bra för alla barn, som tydlighet och förutsägbarhet i undervisningen.

    Men det kräver specialpedagoger och ett systematiskt arbetsmiljöarbete av skolledningen och det kostar pengar.

    Självklart kostar det mindre pengar om man istället skrämmer bort de barn som behöver stöd.

    Anders Lindberg
  • 17 dec 2021

    Skolinspektionen och och Skolverket är två synnerligen tandlösa myndigheter jag har haft lnsyn. Misskötseln har pågått i decennier. Man litar naivt på huvudmännens uppgifter. Huvudman som skickligt gör allt för att dölja missflrhållandrn i skolan.

    Björn wångblad

    Men det måste ju i så fall regeringen strama upp och få ordning på.

    Även det faller ju på skolministern.

    Kanske borde Riksrevisionen få i uppdrag att göra en genomlysning av myndigheterna och se varför sånt här kan få fortsätta hända? Dessutom på samma skola som för mindre än tio år sedan.

    Anders Lindberg