ASAP Rocky har rätt om brister i svenska häkten

Rapparens nya dokumentär bör få Sverige att skämmas

Rapparen Asap Rocky är aktuell med dokumentären ”Stockholm Syndrome” om när han greps för misshandel i Stockholm sommaren 2019.

Förra helgen hade dokumentären "Stockholm Syndrome" premiär på Robert De Niros filmfestival Tribeca i New York. Den handlar främst om 33-årige Rakim Mayers, eller ASAP Rocky som rapartisten kallar sig. Men till stor del fokuserar dokumentären på gripandet av artisten för misshandel i centrala Stockholm sommaren 2019. Efter en konsert på Stockholm Stadion hamnade ASAP Rocky med entourage i bråk med två tonårskillar. Misshandeln fångades på film och ASAP Rocky och två i hans sällskap blev gripna och sattes senare i Kronobergshäktet.

Trump pressade Löfven

Kända personer med realitystjärnan Kim Kardashian i spetsen engagerade sig i frågan som fick hashtaggen #FreeASAP. När president Donald Trump började twittra och ringa Stefan Löfven och krävde att Sverige skulle frige ASAP Rocky nådde världsnyheten nya höjder.
Många amerikaner, i synnerhet deras tidigare president, verkade inte begripa att Sverige inte har ett system där man kan släppas på fri fot mot borgen. Därför fick Rakim Mayers sitta häktad i en dryg månad i väntan på rättegång.

Under den månaden hann han väcka mer uppmärksamhet kring bristerna inom svenska häkten och kriminalvården än någon intagen tidigare. Visserligen var en hel del av synpunkterna överdrivna, som att det i dokumentärfilmen påstås att han inte fick någon mat under en hel vecka. Men plötsligt fick svenska folket veta att det är långt ifrån hotellverksamhet som drivs på svenska häkten. I Göteborgs-Posten recenserade Leif

Mannerström den mat som ASAP Rocky fick serverad, däribland "cowboysoppa", pastasås med fänkål och kaviarfisk. "Herregud, man får hålla sig i skinnet så att man inte hamnar på häktet", var stjärnkockens kritiska omdöme.
Maten är knappast det som ASAP Rocky har varit mest kritisk mot, utan det är framför allt de tuffa restriktionerna och isoleringen under närapå dygnets alla timmar som han haft störst invändningar mot.

Överbelagda häkten

I många år har Sverige fått kritik från såväl FN som Europarådet och Barnombudsmannen för långa häktningstider och omfattande användning av restriktioner, även för de under 18 år. Trots det har lite förändrats till det bättre.
För tillfället är många häkten överfulla, polisens hemliga operation Trojan Shield tog inte bara gängkriminella på sängen utan också Kriminalvården. I en artikel i Aftonbladet rapporteras det om att beläggningsgraden är 106 procent och att man fått ställa in dubbelsängar i cellerna för att alla häktade ska få plats.
ASAP Rockys kritik var inte bara en stjärnas gnäll, utan är befogad. Sverige behöver inte bara bygga ut häktena så att de kan växa i samma takt som övriga delar av rättsväsendet. Det är också viktigt att förhållandena är drägliga för de som sitter häktade i väntan på rättegång.

För en sak är trots allt universell för rättsväsendet: du är oskyldig tills motsatsen är bevisad.