Mejla

Jenny Wennberg

Medelklassfjäsket och gatukriget hänger ihop

År av försummat jämlikhetsarbete har lett oss ända hit

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Även om vi hamnat i ett läge där Ulf Kristersson och Moderaterna tjatar om Löfvens tillkortakommanden, är sanningen att många är skyldiga till det monumentala misslyckandet som lett fram till gatukrig.
Foto: Peter Wixtröm/Aftonbladet
Även om vi hamnat i ett läge där Ulf Kristersson och Moderaterna tjatar om Löfvens tillkortakommanden, är sanningen att många är skyldiga till det monumentala misslyckandet som lett fram till gatukrig.

”Jag kan förstå att medelklassen inte identifierar sig med oss. Jag kan till och med respektera det och vara glad att de inte kan se sig själva i det våld och den fattigdom vi lever. Men det vore bra om de kunde respektera oss som människor.”

I juni 2019 möter Expressen Carolina Sinisalo, mamma till mördade Robin.

Vad hon beskriver i några få meningar är ett samhälle där taket rasat in över oss.

Utbud och efterfrågan

Under måndagen gjorde polisen en gryningsräd i den slitna Stockholmsförorten Vårberg. De 10 män som gripits är bland annat misstänkta för grovt narkotikabrott och människohandel och ska ha rekryterat barn som knarkkurirer.

Att plocka bort de grovt kriminella från våra gator är det enda rimliga. Att störa ut och jaga de som gör att drogerna flödar är en självklar del av lösningen. Det måste polisiära attacker mot köparledet, det som driver på efterfrågan, också vara.

Polisen inte lösningen

Stefan Hector är chef för operation Rimfrost.

I Aftonbladets ledares podcast ”Höjd beredskap” beskriver han en situation där ”Tröskeln för att använda grovt våld har filats ner”.

Hector pratar också om att de män som begår brotten startat sitt liv utanför samhället. Hector lyfter hopplöshet och uppgivenhet inför att bli en del av samhället och att det inte ens alltid finns en drivkraft för att bli en del av samhället. I vissa områden är de förebilder som finns kriminella och blir därför också normgivande.

Det här är en återkommande verklighetsbeskrivning som levereras från polisen.

Polisen stretar på, gör insatser, griper kriminella och gör beslag.

Men hur länge ska vi egentligen fortsätta låtsas som om gatukriget har allt att göra med några kriminella och främst är en polisiär fråga att lösa? Trots att inte ens polisen ser sig själv som lösningen?

Felprioriteringarnas pris

Även om vi hamnat i ett läge där Ulf Kristersson och Moderaterna tjatar om Löfvens tillkortakommanden, är sanningen att många är skyldiga till det monumentala misslyckandet som lett fram till gatukrig. Den här typen av problem uppstår inte över en natt.

Bristande integration, arbetslöshet, bostadssegregation, skolkris, partyknarkande medelklass, ökande inkomstklyftor de senaste decennierna, politiskt medel- och överklassfjäsk som RUT-avdraget och andra skattelättnader har lett oss fram till den punkt vi står idag.

Till förnedringsrån, droghandel och skjutningar.
Det här är de politiska felprioriteringarnas pris.
Att de får en lösning är viktigare än vem som är skyldig till dem.

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.