Kristersson är smart som inte pratar jobb

Svårt att skälla när det finns 125 000 lediga arbeten

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kallade till presskonferens den 11 augusti om en glömd valfråga – arbetslösheten.

Det är tyst om jobben i den här valrörelsen.

Inte så konstigt kanske. Det är svårt att skälla på regeringen när det finns 125 000 lediga jobb på Arbetsförmedlingen.

Jobbrush i norr

Särskilt bra går det i norra Sverige. Den gröna industriella revolutionens satsningar på batterifabriker, kolfritt stål och nya gruvor har skapat en ny jobbrush i Norrbotten och Västerbotten.

Regeringen öppnar i september ett kansli i Skellefteå för att stötta arbetsgivare och kommuner och hjälpa folk att flytta dit jobben finns.

– Jag var själv ung i Norrbotten i början av 90-talet, när flyttlassen gick och ingen trodde på framtiden. Vi brukade kalla AMS för Alla Måste Söderut. Men nu måste alla norrut, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Jag samtalar med Nordmark i samband med att hon och finansminister Mikael Damberg (S) bjöd in till presskonferens under torsdagen. Hon säger att regeringen tittat på olika former av flyttbidrag för att hjälpa människor att flytta norrut, men att det inte är säkert att det har så stor effekt.

Väl så viktigt är att det finns en god samhällsservice med allt från BB till skolor och kulturverksamhet.

Finansminister Mikael Damberg (S) beskriver för ledarskribenten hur jobben i kommuner och regioner kan påverkas av stigande priser.

Många långtidsarbetslösa

Nordmark beskriver hur snabbt arbetslösheten sjunker sedan restriktionerna släppt. I hela landet, och inte minst bland unga. Den svenska sysselsättningsgraden tillhör de allra högsta i Europa.

Samtidigt finns orosmoln på himlen. De höjda priserna och Riksbankens räntehöjningar får konsumenterna att hålla igen på utgifterna. Och när kommuner och regioner ser kostnaderna stiga är risken att de gör sig av med välbehövlig personal.

Och samtidigt som arbetslösheten går ner så har långtidsarbetslösheten bitit sig fast. Många av de som stått utan jobb i flera år är utrikesfödda kvinnor eller personer med funktionsnedsättning. Situationen är så allvarlig att debattörer i ministerns eget parti beskriver det som massarbetslöshet.

Arbetsförmedlingen behöver finnas där behoven är som störst. Och de etableringsjobb som ge nyanlända och långtidsarbetslösa bättre möjligheter att ta första steget in på arbetsmarknaden måste komma på plats.

Nordmark beskriver gymnasieutbildning som en nyckel till jobb. Personer som varit arbetslösa länge behöver fler möjligheter till utbildning och kompetensutveckling.

Vi samtalar om de generösa reglerna för arbetskraftsinvandring, som gör att många arbetsgivare anställer personer som inte bor i Sverige. Också när de rekryterar till jobb som inte ställer så höga kompetenskrav.

Det går ut över personer som lever och betalar skatt här i Sverige, många med utländsk bakgrund. Det är slöseri med människors kraft och förmåga. Och därför måste regelverket förändras.

Övervintring under pandemin

Sveriges låga arbetslöshet idag hänger ihop med att regeringen hjälpte företagen att övervintra sig igenom pandemin genom en lång rad olika stödåtgärder. Det hjälper ekonomin att snabbt växla upp igen.

– Det var annorlunda under finanskrisen 2008, säger Eva Nordmark.

Då satt den dåvarande alliansregeringen på händerna medan stora svenska företag kämpade för sin överlevnad. Många av de tiotusentals jobb som försvann då kom aldrig tillbaka.

Det är inte en slump att Ulf Kristersson inte lyfter arbetslösheten inför årets val. Han har ingenting att vinna på att jobben blir en valfråga.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.