Pensionen gör att kvinnor blir fattiga

Glöm inte vem cirkusen i riksdagen handlar om

Den här veckan måste det avgöras. Ska Sveriges fattiga pensionärer kunna räkna hem lite mer att leva för, och hur mycket i så fall? Riksdagen röstar på onsdag, men dramatiken har redan startat.

Klockan sju i morse kallade socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till presskonferens. Han ville berätta om ett sista försök att enas innan riksdagens finansutskott slutjusterade sitt betänkande. Regeringen hoppades att med Centerns hjälp få med de andra partierna i pensionsgruppen på en höjning av garantipensionen med 1000 kronor.

Från Moderaterna blev det kalla handen direkt. Man vill till och med ta till procedurfrågor för att stoppa pengarna till pensionärerna..

SD valde Moderaterna

Det nya beloppet är lägre än det förslag regeringen har lagt, påhejade av Vänsterpartiet. Men det är mer än oppositionen motvilligt föreslagit. När det kom till kritan valde Sverigedemokraterna inte pensionärerna utan samarbetet med Moderaterna.

Turerna har verkligen varit många och de lär fortsätta.

På onsdag väntar ännu en voteringsrysare i riksdagen.

Ändå är det faktiskt inte riksdagen eller partierna som borde stå i centrum den här veckan. Det borde landets pensionärer göra.

I förra veckan presenterade fackförbundet Handels en rapport om läget för förbundets medlemmar när de går i pension. Rapporten ger en bild av de verkliga pensionerna kvinnor i arbetaryrken måste klara sig på.

Låga pensioner

Av Handels kvinnliga medlemmar hade 2020 i genomsnitt en inkomst som hamnar under gränsen för relativ fattigdom, alltså mindre än 13 300 kronor i månaden. Fler än hälften var beroende av garantipensionen.

Orsakerna är förstås flera. Många finns i arbetslivet. Det handlar om låga löner, en familjepolitik som gjort att många kvinnor stannat hemma och naturligtvis om deltid, ofta ofrivilligt. Dessutom vet vi att många som har arbetaryrken inte kan arbeta lika länge som tjänstemän. Det problemet växer när nu pensionsåldern höjs.

Håller inte vad det lovar

Men det handlar också om ett pensionssystem som inte håller vad det lovar.
Så snart man använder begrepp som relativ fattigdom finns det de som räcker upp handen och hävdar att det minsann inte finns några riktigt fattiga i vårt land. Vi kan utgå ifrån att väldigt få av dessa har en hushållsekonomi som bygger på en inkomst som är lägre än 13 300 kronor.

Dramat i riksdagen kommer att få en upplösning och förhoppningsvis får landets pensionärer mer att leva på redan i höst. Men problemen med ett orättvist arbetsliv, en familjepolitik som skapar klyftor och ett pensionssystem som inte kan hålla vad det lovar kommer vi att få prata om igen.

Följ ämnen i artikeln